Nyheter

”Ett positivt besked för hela det konfessionella Förskolesverige”

Förskolan i Göteborg får ha kvar sin bordsbön efter domstolsprövning • Rektorn Hanna Winderö ifrågasätter politikernas agerande • Anledning till nedslaget var förskolans koppling till Hillsong Göteborg.

Hanna Winderö är rektor på Solrosens förskolor i Göteborg, den kristna förskola som blev ifrågasatt från politiskt håll för att de bad bordsbön. Själv menar hon att de blivit ett slagträ i en ideologisk debatt.
– Att vi skulle bli ifrågasatta, det var det sista jag trodde.

Det hela började för två år sedan. Solrosens förskolor ville göra en ombildning från en ideell förening till att styras i form av ett aktiebolag. Anledningen var att man på så sätt ville få en mer professionell verksamhet.

– Vi såg att det fanns en vinning med att starta ett bolag med vinstbegränsning, för drivs man som ideell förening handlar mycket om föräldrarna och man byter ofta ut styrelsen år för år, säger Hanna Winderö, rektor på Solrosens förskolor i Göteborg.

Till början gick allt som planerat, förskoleförvaltningen gjorde sin granskning och föreslog sedan att upplägget skulle godkännas. Aktiebolaget var redan bildat och allt var klappat och klart.

Politikerna sa nej

Sedan kom politikerna i förskolenämnden in i bilden, de som skulle ge det slutgiltiga godkännandet. Och de sa nej, pekade på förskolans konfessionella inriktning och skakade på huvudet åt att man bad bordsbön med barnen.

– Att vi skulle bli ifrågasatta, det var det sista jag trodde, säger Hanna Winderö.

Snart hamnade konflikten i medierna, där nämndens ordförande Ingrid Andreae (S) menade att tvååringar inte själva kan välja om de vill vara med och be bordsbön och att det därför var dags att utmana rådande lagstiftning. Tillsammans med politiker från V och MP kom också yttrandet att ombildningen var olämplig eftersom det fanns personer från församlingen Hillsong kopplad till verksamheten, en församling de beskrev som en sekt.

Avgjordes i domstol

Frågan om bordsbönen hamnade till slut i domstol, och nyligen kom förvaltningsrätten i Göteborg med sitt besked där de gav den kristna förskolan rätt, vilket Dagen nyligen skrev om.

– Det var väl det vi tänkte från början, säger Hanna Winderö.

– Vi förstod att de gjorde det här enbart för att de ville förändra lagen.

Hanna Winderö tycker att det är sorgligt att det blev just deras verksamhet som drabbades och hon beskriver det som att de mer eller mindre blivit kidnappade av politikerna som via sitt agerande förhindrade den planerade ombildningen.

– De har drivit sina ideologiska frågor på ett osmakligt sätt, säger hon.

– Tycker de att man inte ska få bedriva konfessionella förskolor får de väl gå en annan väg.

En dom från Förvaltningsrätten i Göteborg slår fast att en kristen förskola får be med barnen inför maten.

Fråga för riksdagen

Lagstiftningen har tagits fram av Sveriges riksdag, och att man på kommunal nivå försöker driva en egen linje ser hon som märkligt.

– Vi är också en aktör som hållit oss till lagen, så den här processen kan tyckas ha varit klar redan från början. Rätten att be bordsbön på en konfessionell friskola fanns inskriven redan i förarbetet till lagen.

En anledning till politikernas reaktion var kopplingen till Hillsong, vad säger du om det?

– Som förskola har vi ingen sådan koppling, förutom att den är relationell. Men historiskt startades förskolan av Gilead, det som numera är Hillsong Göteborg.

Men, lägger Hanna Winderö till, när man startade Hillsong valde man också att kapa banden med förskolan, som sedan dess bedrivits som en ideell förening.

Ändå lyftes det här fram av politikerna?

– Ja, de har lyckats hitta att personer som sitter i styrelsen är med i Hillsong, vilket innebär att de är inne i privatlivet och snokar, säger Hanna Winderö.

– Vad de säger om Hillsong får stå för dem. Men jag tycker att uttalar man sig som politiker får man gärna göra en faktakoll, handlar det om lösryckta citat från medierna, eller vad är det man uttalar sig om? Det ansvaret kan man begära av politiker när de uttalar sig om medborgares privatliv.

Är du själv med i Hillsong?

– Det spelar ingen roll vilken kyrka jag personligen väljer att vara med i när det gäller förskolan, säger Hanna Winderö.

Men att det i en kristen förskola finns personer som är kyrkligt engagerade tycker hon inte kan vara speciellt uppseendeväckande. Att politikerna ändå valde att lyfta fram det här tycker hon säger mer om dem.

– Då förstår man att det här rörde sig om deras ideologiska agenda.

Varför är det viktigt att ha bordsbön på er förskola?

– För oss är bordsbön det enda konfessionella inslaget vi har och på så sätt blir det viktig för oss. Vi bär också på en historia med ett arv vi vill förvalta.

Det här blir nu praxis, något som kan hjälpa även andra förskolor om de skulle ifrågasättas på samma sätt som oss.

—  Hanna Winderö, rektor på förskolan Solrosen

Bönen är frivillig

Solrosens förskolor startade för 50 år sedan och verksamheten har alltid drivits på konfessionell grund. Hanna Winderö säger att med åren har en hel del förändrats, lagstiftningen har skärpts och numera är det inte så många konfessionella inslag som finns kvar.

– Det vi erbjuder är också frivilligt.

Barnen får själva vara med och välja om de vill be en bordsbön eller hellre ha någon annan pedagogisk ramsa inför maten, där Hanna Winderö berättar hur de som pedagoger ser till att ingen tvingas att delta.

Nu när domen har fallit i förvaltningsrätten kan de luta sig tillbaka och fortsätta som vanligt.

– Jag tänker att det här nu blir praxis, något som kan hjälpa även andra förskolor om de skulle ifrågasättas på samma sätt som oss. Så det här är ett positivt besked för hela det konfessionella Förskolesverige.

---

Fakta: Solrosens förskolor

  • Solrosens förskolor i Göteborg består av två olika förskolor, en i Kortedala och en vid Redbergsplatsen.
  • De har drivits av en ideell förening, men har ansökt om att få ombilda sig till ett aktiebolag, ett bolag som bildades för några år sedan under namnet Kvarteret förskolor AB.

---

Fler artiklar för dig