Nyheter

Jan Emanuel toppar Folklistan - inte Sara Skyttedal

Efter flera dagars tystnad och mediala spekulationer har nu det nya initiativet presenterats

Det har beskrivits som Sara Skyttedals nya parti. I själva verket är Jan Emanuel hjärnan bakom Folklistan.
– Jag är konservativt vänster, hon konservativt höger, bägge är troende.

Efter flera dagars tystnad och många rykten lanserades på måndag förmiddag Folklistan, det som i medier beskrivits som Sara Skyttedals nya parti.

Nu var det dock inte ett parti, utan ett initiativ, vilket förtydligades på den direktsända intervjun som gjordes av Henrik Jönsson på hans Youtubekanal. Tio gemensamma frågor och sex kandidater finns färdiga inför EU-valet, även om namn och idéer ännu inte publicerats utan det ska ske ”pö om pö”.

Folklistan ska ställa upp i EU-valet där deras tydligaste budskap är att Sverige måste få till en bättre deal av EU-medlemskapet.

Rätt person

Tanken bakom Folklistan är att man inte ska underordna sig det traditionella partisystemet, utan låta enskilda personer få ta plats.

– Det spelar stor roll vilka som representerar Sverige. Är man rätt person kan man göra skillnad, säger Sara Skyttedal i intervjun.

Hon fick också frågor om sin tidigare tid i KD och om det här initiativet handlade om någon slags hämndaktion. Sara Skyttedal undvek dock att svara på frågan, utan konstaterade bara att EU har utvecklats i fel riktning med mer överstatlighet, vilket hon nu hoppas kunna åtgärda.

Hon berättade också Folklistans historia.

– Det här har beskrivits som Sara Skyttedals lista, men det är det inte. Det är inte min lista och det var inte mitt initiativ och idé.

Ingen egen ideologi

I stället visade det sig vara Jan Emanuel, den frispråkige S-märkte entreprenören, som låg bakom idén och som också hörde av sig till Sara Skyttedal samma dag som hon lämnade KD.

Det är också Jan Emanuel som kommer att toppa deras lista till EU-valet, där Sara Skyttedal får plats nummer två.

Båda var tydliga med att de står en bit bort från varandra politiskt och Folklistan har ingen egen ideologi, utan den gemensamma nämnaren är att prioritera svenska intressen inom EU-samarbetet. Jan Emanuel beskrev det som att Sverige betalar in mycket pengar till EU, men får mycket lite tillbaka.

– Sverige måste omförhandla sitt EU-medlemskap, fyllde Sara Skyttedal på med.

– Vi har gång efter gång gett efter för frågor som varit dåligt för Sverige.

Båda troende

Att de har olika ideologisk ingång, och även lär hamna i olika partigrupper om de väljs in i parlamentet, var de tydliga med.

– Jag är konservativt vänster, hon konservativt höger. Bägge är troende, jag tror att det finns en poäng i det. Det är bra att det finns en bredd, sa Jan Emanuel.

– Vi vill ge en bättre deal för Sverige.

Inför denna intervju har det spekulerats mycket kring vad Folklistan är, och Jan Emanuel och Sara Skyttedal verkar vilja hålla liv i detta mediala intresse genom att hålla delar av sitt projekt hemligt. Alla sex kandidater på listan, samt de tio frågorna de är överens om, kommer att presenteras pö om pö, där de bägge redan bjudit in till en pressträff dagen efter deras första offentliga framträdande.

Fler artiklar för dig