Nyheter

Starka reaktioner på biskopens syn på att flyga

”Godhetssignalering” tyckte biskopen • ”Inte värdigt kyrkan” svarar över 100 i ett upprop

Talet om att flyga mindre handlar om ”godhetssignalering” menade Lunds biskop Johan Tyrberg i en debattartikel. Nu har 112 präster och andra knutna till Svenska kyrkan undertecknat ett upprop i protest mot biskopens uttalanden. “Inte värdigt en kyrka som är satt att förvalta”, menar de.

Klimatfrågan har bränt till ordentligt i Svenska kyrkan efter att biskopen publicerat en debattartikel i Kyrkans tidning där han säger att flygandet inte behöver minska. Lunds stift avvisar “målet att minska flygandet med 50 %” skriver biskopen, och fortsätter: “Antalet kilometer vi kommer att flyga de närmaste åren ska enligt våra mål öka”. Han säger i artikeln bland annat att han ser “en mörk baksida” i klimatdebatten.

“Det verkar, i likhet med väckelsens syndapredikan, handla om så kallad godhetssignalering”, konstaterar han.

Biskop Johan skriver i sin debattartikel om att “slitaget på jorden måste minska” och samtidigt konstaterar han att om man flyger mer får man minska sin klimatpåverkan i en annan ände. Men han säger dock inget om hur detta i så fall kan ske.

Biskop Johan Tyrberg, Lund.

Nu får han svar på tal av 112 präster och experter samt andra knutna till Svenska kyrkan. De har alla undertecknat uppropet som publiceras i Kyrkans tidning (5 april). “Det är med bestörtning vi läser biskop Johans debattartikel”, säger de och konstaterar att forskningen är enig: människans klimatpåverkan behöver minskas på alla nivåer. De pekar på att detta faktum avspeglas i Svenska kyrkans klimatarbete och dess färdplan och även i Kyrkoordningen. Den slår fast att församlingarna ska verka för att “skapelsen återupprättas” och att kyrkans förvaltarskap “måste utövas med hänsyn till hela Guds skapelse”.

”Hindrar omställningen”

Undertecknarna synar biskopens argumentation i den nu kritiserade debattartikeln och pekar för det första på att han blandar samman individ och organisation. “Den som ifrågasätter att Svenska kyrkan som organisation ökar sitt flygande gör samma sak som den som skambelägger en individ för sin semesterresa, tycks han mena”, skriver de. Detta är en typ av tankestruktur som hindrar en nödvändig omställning, betonar de.

För det andra talar biskop Johan om att det finns andra utmaningar än klimatfrågan, och menar att det är den som förbiser att det också finns andra kriser förenklar saker. “Men enligt klimatforskningen är det snarare en förenkling att tro att klimatfrågan kan avgränsas från andra kriser när sanningen är att klimatförändringarna har en påverkan på en mängd områden och att fler kriser därför hänger samman”, skriver undertecknarna.

”Följ kyrkoordningen”

I slutklämmen av uppropet manar de biskopen att tänka om. “Vi förväntar oss inte att en biskop ska vara ofelbar, men vi förväntar oss mer av kyrkans företrädare än att hänfalla till vedertagna argument för att slippa agera”, skriver de och avslutar: “Därför uppmanar vi biskop Johan att ta sitt ansvar genom att följa Kyrkoordningen och de åtaganden som fastställts i Svenska kyrkans färdplan för klimatet”.

Bland de 112 undertecknarna finns både präster, kyrkoherdar, diakoner och forskare samt experter inom klimat-och miljöområdet, liksom ärkebiskop emeritus K G Hammar.

---

Fakta: Färdplanen syftar till klimatneutralitet

  • Svenska kyrkans färdplan för klimatet kom till genom ett beslut av Kyrkomötet 2019. Färdplanen sträcker sig 2020-2030. Den innebär att kyrkan ska uppnå klimatneutralitet för den egna verksamheten. “Vi ska lyfta andliga och existentiella aspekter av klimatförändringarna och att vi ska verka för klimaträttvisa i ord och handling”, skriver Svenska kyrkan på sin hemsida.

---

Fler artiklar för dig