Nästa generations teleskop kan ge svaret på om det finns liv i universum. ”Det är svindlande och väcker förundran” säger en av de präster som deltog på ett konvent om rymden.
– Det vore väldigt konstigt om vi inte upptäcker liv någonstans. Rymden är här för att stanna, säger Natuschka Lee, som forskar om livets ursprung och var en av talarna vid konventet i Lövestads församling i Skåne som Sveriges radios ”Godmorgon världen” rapporterar om.
Många forskare är liksom hon övertygade om att det bara är en tidsfråga innan man finner liv i en eller annan form på andra planeter. Därmed befinner oss i ett nytt läge vad gäller synen på universum, menar Natuschka Lee. Nästa steg kommer att bli utforskande och kanske också exploatering. Hon menar att det behövs en dialog med humanister vad gäller de moraliska och etiska ställningstagandena.
Behöver fundera på nytt sätt
Men hur påverkas vår självbild av de nya rönen? Och hur påverkar de tron? Vilken plats har religionen i vårt framtida universum? Detta var frågor som togs upp vid konventet. Initiativtagaren kyrkoherden Åke Appelgren är själv hängiven amatörastronom och köpte sitt första teleskop som tonåring.
– När jag tittar upp på stjärnorna tänker jag ´vad, varför, hur?´ säger han.
– Frågan om det finns liv på andra planeter är spännande i sig. Vad skulle det innebära för den kristna tron? Jag tror att det skulle bli oerhört spännande. Vi skulle behöva fundera på ett helt annat sätt.
– I en del böner formulerar vi oss så att Jesus är universums Herre. Och om nu Jesus är universums Herre – vilket jag ju tror – hur kommer det sig då att av alla dessa oändligt antal planeter som antagligen finns valde Gud jorden?
[ Rymdforskaren: För mig är Big bang det bästa argumentet för Guds existens ]
Vetenskapen inget hot
Han betonar att vetenskapen i sig inte utgör något hot mot den kristna tron. Berättelserna i Bibeln svarar på andra frågor än vad vetenskapen gör, menar han.
Men några deltagare i konventet uttryckte också tveksamhet mot en del av sökandet efter andra livsformer ute i rymden.
– Att leta efter artificiella och syntetiska liv känns främmande. Vi är skapade efter Guds avbild och i det får man utöka alla fantastiska livsformer vi har på jorden. Men någonstans tänker man sig väl ändå att Gud inte skulle skapa något som är främmande för honom. Alltså borde det finnas någon sorts likheter, sa komminister Björn Pettersson.
Har samma frågor
Liksom Natuschka Lee menar Åke Appelgren att teologin har en plats i framtidens universum. Teologin kan bistå med viktig andlig och moralisk vägledning inför rymdresor och projekt i rymden. Men vad händer då om man skulle upptäcka en civilisation som har en egen religion?
– Jag tänker att de flesta religioner sysslar djupast sett med frågan om livets mening. Hur ska jag vara mot min nästa och hur hanterar jag mina felsteg? Ter sig livet på en annan planet ungefär som vårt då har de samma frågor även om de inte ser ut precis som vi, säger han.
[ Dokument: Så skulle vår tro kunna förändras om det finns liv på andra planeter ]