Nyheter

Amanda Lind föreslås som nytt MP-språkrör

Amanda Lind föreslås till nytt kvinnligt språkrör i Miljöpartiet av valberedningen. Den tidigare kulturministern var favorit till nomineringen.
– Jag vill som språkrör att vårt parti växer sig starkare och att vi går framåt i kommande val, säger hon.

Amanda Lind säger att det är viktigt att partiet ”fortsatt visar spets i miljö- och klimatfrågan” för att lyfta i opinionen.

– Både att de förslag vi lägger ska kunna genomföras och fungera för alla, avsett plånbok och var du bor i landet. Men också att vi jobbar på för en bred, rättvis och jämlik välfärd, säger Lind på en presskonferens.

Louise Arndt, ordförande för partiets riksvalberedning, säger att Lind har ”djupa rötter i den gröna rörelsen”, kan ”skapa intresse för våra politiska frågor” och ”bygga samman stad och land”.

”Kan nå ut”

Hon ser också att Lind skulle fungera väl med Daniel Helldén, manligt språkrör sedan i november.

– Tillsammans har de en bred sakpolitisk kompetens och kan nå ut, säger Arndt.

Valet av kvinnligt språkrör sker på en digital extra partikongress den 28 april. De andra som har visat intresse är partiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson och Annika Hirvonen, gruppledare i riksdagen.

”Återkommer”

Alm Ericson, har inte bestämt sig för hur hon ska göra med sin kandidatur, och säger att hon ska återkomma med besked.

– Det har varit tre starka, bra kandidater under hela den här processen. När beskedet nu kommer i dag så behöver jag tänka också. Mitt stöd i partiet har varit starkt och jag behöver helt enkelt landa i det här, säger hon till TT.

43-åriga Lind är född i Uppsala men växte upp i Luleå. Utöver sitt uppdrag som kultur- och demokratiminister 2019–2021 har hon även varit partisekreterare för MP. Sedan 2022 är hon riksdagsledamot och ordförande i kulturutskottet.

Tidigare språkröret Märta Stenevi avgick i vintras av hälsoskäl.

---

Fakta: Amanda Lind

Född 1980 i Uppsala, uppvuxen i Luleå.

Legitimerad psykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Aktiv medlem i Miljöpartiet sedan slutet av 1990-talet.

Mellan 2011 och 2014 ordförande för samhällsnämnden i Härnösands kommun. Efter valet 2014 kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mellan maj 2016 och januari 2018 partisekreterare för Miljöpartiet.

Blev i januari 2019 kultur-, idrotts- och demokratiminister i Stefan Löfvens regering. Lämnade detta uppdrag i november 2021, då Miljöpartiet lämnade regeringen sedan budgeten fallit.

Sedan valet 2022 är hon riksdagsledamot för Miljöpartiet för Stockholms län.

Anger kultur, klimat, demokrati och mänskliga rättigheter samt föreningsliv, folkbildning och idrott som sina hjärtefrågor.

Källa: Miljöpartiet

---

Fler artiklar för dig