Nyheter

Kristen grupp på nyandlig mässa: “Vi firar nattvard i montern”

En förmån för den kristna gruppen att få möta sökare på nyandlig mässa, säger Joel Sjöberg

Seanser, trumresor och healing. Mitt bland det nyandliga utbudet under Harmoni-expo på mässan i Solna finns kristne förläggaren Joel Sjöberg och ett 20-tal medarbetare.
– Man sticker ut. Men det är fantastiskt och spännande att få möta så många öppna sökare och få prata djupa livsfrågor och Jesus, säger Joel Sjöberg.

Det är lördag förmiddag och portarna har just slagits upp till Harmoni-expo i Solnahallen i Stockholm. Mässan beskriver sig som ”Sveriges största alternativmässa” och vill vara ”mötesplatsen för alla som är intresserade av personlig utveckling, holistisk hälsa och spiritualitet”.

Joel Sjöberg, förläggare på Sjöbergs förlag, har just öppnat sin monter tillsammans med några av sina medarbetare när Dagen når honom. Det är närmare tjugo år nu som han funnits med på mässan, berättar han på telefon från en sorlande mässhall.

– Vi börjar varje mässa med nattvard i montern. Medan besökarna strömmar in står vi där och firar nattvard bland alla människor. Det känns otroligt fint att få fira kärnan i kristen tro på detta sätt, säger han.

Ett ”stjärnornas krig”

Dagen har i ett antal artiklar nyligen skildrat nyandligheten av i dag och mött människor som lämnat sökandet och blivit kristna. Här på mässan i Solna samlas många av dem som söker efter livsmening och hopp.

– Här finns förstås också utställare som mer har inriktningen mot hälsa. De kanske säljer choklad, till exempel. Men jag pratade med en healer nyss och han påpekade att här finns framför allt ett smörgåsbord av andlighet. Det finns allt möjligt. Det är, tyckte healern, ”ett stjärnornas krig” här inne.

– Och såvitt jag vet är vi de enda kristna aktörerna här.

Han lägger till att han vet om att minst en kyrka har försökt få vara med på mässan, men blivit nekad.

– Generellt är det dock inte så många kyrkor som varit intresserade. Och nu verkar det heller inte vara så öppet för det hos mässans ledning. Men vi har en god relation med ledningen, de har förtroende för oss.

Tacksam över förtroendet

Han säger att han är glad och tacksam över det förtroendet. Förutom Joel Sjöberg finns i den kristna gruppen sammanlagt ett 20-tal kristna från framför allt pingstförsamlingar och Efk-församlingar. De turas om att bemanna montern, och de sticker ut på mässan.

"Vi ber för dig - och det är gratis" skriver den kristna gruppen på sin affisch vid montern på Harmoni expo som öppnar idag.

Hur känns det att vara de enda kristna aktörerna på mässan?

– Att vara här är ju verkligen inte som att befinna sig söndag förmiddag i en frikyrka. Men jag känner mig väldigt trygg. Det har mycket att göra med att jag känner mig trygg och omsluten i min tro. Dessutom finns många människor här som är med och ber, säger han.

Han betonar att det är med glädje och förväntan som gruppen slår upp sin monter i mässhallen.

– Bland besökarna här finns det väldigt många öppna sökare. Man får leta länge efter platser där man kan hitta lika många sökare. Vi får stå här och prata djupa livsfrågor och Jesus med människor, från morgon till kväll. Vi erbjuder också förbön, och får be för den ena personen efter den andra. Många i vår grupp tycker att det är som julafton att få vara med här.

Besökarna strömmar in på Harmoni expo, Sveriges största mässa med fokus på nyandlighet. Här stannar några av dem vid den enda kristna utställaren, Sjöbergs förlag.

Många vill ha förbön

Vissa som kommer till montern vill ha förbön för särskilda ämnen, andra vill bara ha en välsignelse, säger han. I montern finns också böcker som Sjöbergs förlag delar ut gratis.

– Vi har en del böcker som beskriver människor som har varit inne i den nyandliga världen och sedan kommit till tro. De tar vi med hit. Bland annat finns ”Farväl till Buddha” skriven av Tenzin Lahkpa och Eugene Bach, som folk blir attraherade av.

Brukar ni följa upp kontakterna med de människor ni pratar med?

– Om vi får en bra kontakt med någon försöker vi koppla ihop denna person med någon som får bjuda in, och kanske träffas på en fika. Men vi tar detta utifrån hur öppna personer är för personlig kontakt. Sedan bjuder vi också in till de kyrkor som finns representerade här i Stockholm.

Under mässdagarna hålls ett antal seminarier i olika ämnen, och det inbjuds till både seanser, healing och ”trumresor”. Joel Sjöberg berättar att han tidigare har hållit i seminarier själv, men så blir det inte i år.

Går ni själva gå på några seminarier?

– Det har hänt. Vi har till och med gått på en seans, i utbildningssyfte. Men det är inte så ofta vi gör det.

Ser du fram mot något särskilt under mässdagarna?

– Jag ser fram mot möten med människor. Varje möte är unikt. Ibland får man be för någon och känner “wow, den här personen var verkligen sänd hit av Gud”. Det är en sådan glädje när man ser en människa börja öppna sig för Gud. Det är det jag ser fram emot allra mest.

---

Fakta: Mötesplats för nyandliga

  • Harmoni expo samlar runt 300 utställare i Solnahallen och erbjuder hundratalet seminarier och workshops. Den pågår 6–7 april.
  • Joel Sjöberg driver Sjöbergs förlag med säte i Örebro. Han har tillsammans med andra kristna haft en monter på Harmoni expo under många år.

---

Fler artiklar för dig