Nyheter

Här arrangerar kyrkan rave - Pastorn: Vill skapa en trygg plats för själen

Den dansanta kyrkan i Tyskland lockar många unga

Den protestantiska kyrkan Golgathakirche i Berlin arrangerar rave på söndagseftermiddagarna.
– Vi ville skapa en plats där människor kunde känna sig fria, en trygg plats för själen, säger pastorn Volker Jastrzembski i Golgathakirche.

Det är halvmörkt i lokalen. Längst fram ett självlysande kors. Ljuskäglor spelar över golvet, och människor dansar mellan bänkraderna.

Det är inte alla deltagare som är troende, en del kommer hit bara för musikens skull, konstaterar tyska nyhetskanalen Deutsche Welle som har besökt kyrkan. Janne Rasem, dj vid en av samlingarna, instämmer i påståendet.

“Få tolka fritt”

– Det handlar inte om att gå till kyrkan för att man är religiös, och att vi plötsligt ska erbjuda elektronisk musik där. Man ska få tolka upplevelsen fritt och som man önskar, säger han.

Söndagsgudstjänsten inleds med en kort betraktelse av pastorn Volker Jastrzembski. Han och kyrkan hoppas bland annat att genom satsningen nå nya grupper i ett land som blir allt mindre kyrksamma.

– Jag tyckte detta var coolt, väldigt bra, jag ger arrangemanget betyg tio av tio, säger en deltagare.

Mycket energi i rummet

– Du känner Gud inom dig. Det finns så mycket energi i rummet, menar en annan.

– Jag är nöjd om människor har en positiv och varm känsla och tar med sig den känslan hem, säger Janne Rasem.

De dansanta samlingarna som arrangeras av den protestantiska Golgathakirche annonseras bland andra sekulära scener för elektronisk musik, på flera webbplatser, under vinjetten ”Electricsunday”.

Fler artiklar för dig