Nyheter

Fransk präst riskerar åtal för uttalande om homosexualitet

Frågan om religionsfrihet kontra diskriminering aktuell i Frankrike

Den katolske prästen Matthieu Raffray har på ett inlägg i sociala medier sagt att homosexuella handlingar är en synd och efter kritik lagt till att han enbart rör sig om kyrkans lära. Nu riskerar han rättsliga åtgärder.

Det här är en präst som har stort genomslag i sociala medier och det var också på Instagram, inför drygt 61 000 följare, som Matthieu Raffray gjorde ett inlägg som väckt stor uppmärksamhet. I en kort video pratar han om mänskliga svagheter och nämner då homosexualitet som en sådan, som katolsk präst påpekar han också att utlevd homosexualitet ska betraktas som en synd.

Inom kort kom kritiken, vilken letade sig ända upp på regeringsnivå. Frankrikes jämställdhetsminister Aurore Bergé är en av dem som reagerat på inlägget.

– När det gäller hat så tänker jag inte något att slinka igenom, oavsett vad det än må vara, säger hon om prästens uttalande, enligt Catholic News Agency.

Som minister har hon också tagit initiativ till att det ska väckas åtal mot Matthieu Raffray, där hon bett den statliga myndigheten DILCRAH att agera, en aktör som jobbar med diskrimineringsfrågor. Bland annat lyfts nu fram att det här kan vara ett brott mot Frankrikes lag mot omvändelseterapi.

Följt kyrkans lära

Matthieu Raffray har själv gjort en intervju med en fransk katolsk tidning där han förklarar att hans uttalande ligger i linje med vad Katolska kyrkan lär ut.

– Att fördöma en synd är heller inte samma sak som att fördöma personen som begår den, säger han.

I intervjun säger Matthieu Raffray att i grund och botten handlar det här inte om honom som person, utan snarare om religionsfrihet och rätten att få vara kristen i dagens Frankrike.

– Jag hoppas att alla troende förstår vad det är som står på spel här, säger han och syftar på rätten att få ha en kristen moraluppfattning.

Han påpekar också att det står var och en fritt att ta till sig vad kyrkan lär ut, exempelvis i frågor som berör homosexualitet.

---

Fakta: Religion i Frankrike

  • Frankrike är historiskt ett katolskt land, men i modern tid ett land som sätter sekulära värden högt.
  • Omkring hälften av Frankrikes befolkning definierar sig som katoliker, även om antalet regelbundna gudstjänstbesökare ligger på runt fem procent.

---

Fler artiklar för dig