Nyheter

54 debattörer i upprop - sågar lagen om könsbyte

Stor oenighet kring ny lag om juridiskt kön

Moderaterna och Liberalerna vill förändra lagen om könstillhörighet. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är starkt kritiska.
Och nu publicerar även 54 debattörer ett inlägg på Expressen där de motsätter sig den nya lagen.

Som Dagen tidigare berättat är en av de starka förespråkarna till en ny lag om könstillhörighet riksdagsledamoten och Equmeniakyrkanpastorn Jakob Olofsgård (L).

– Det här handlar om en liten utsatt grupp, det här är människor som jag har mött i min profession som församlingspastor. Jag har mött dem i samtal under lång tid, sa han till Dagen i februari.

Framför allt ska det bli enklare att utifrån sin egen självuppfattning få kunna välja juridiskt kön, något som även 16-åringar ska få göra med föräldrars godkännande.

Jakob Olofsgård (L), riksdagsledamot för Liberalerna och pastor i Equmeniakyrkan.

Ingen vill öppet gå emot partilinjen

Men den politiska oenigheten inom Tidöpartierna är stor. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget.

– Vi vill inte att kön ska bli något godtyckligt och att könsbyte blir en lättvindig sak, säger Christian Carlsson (KD), ordförande i socialutskottet, där frågan behandlas.

Enligt uppgifter till DN är även den moderata riksdagsgruppen splittrad, men ingen vill öppet gå emot partilinjen.

Samma sak gäller inom Socialdemokraterna, uppger Aftonbladet.

”Kommer bli ett snabbspår mot fysiska behandlingar”

Dessutom har nu 54 debattörer, däribland historikern och Dagenkrönikören Dick Harrison, läkaren Agnes Wold och tidigare utrikesministern Margot Wallström (S), skrivit under ett upprop emot den nya lagen.

”Vi som står bakom uppropet vill förtydliga att vi stöttar transpersoners rättigheter och ser dem som en skyddsvärd grupp i samhället. Vår övergripande poäng är att det finns fler skyddsvärda grupper att ta hänsyn till, barn och kvinnor till exempel, och att lagen för dessa är illa utredd”, skriver debattörerna.

Från forskar- och experthåll befarar man att en enklare process att byta juridiskt kön kommer bli ett snabbspår till att gå vidare också med fysiska behandlingar.

”Det krävs inte mycket fantasi för att inse att den 16-åring som tillåts byta kön i pass och handlingar, och vid 18 års ålder söker sig till transvården, kommer bli svår att neka behandling”, skriver debattörerna.

Den främsta kritiken från kvinnorörelsen formuleras så här:

”En biologisk man kan alltså bli kvinna i lagens mening utan att göra några som helst ansträngningar för att uppfattas som sådan. Den som inte ser vad det kan få för konsekvenser för kvinnor som också är en skyddsvärd grupp är mer än lovligt naiv.”

Dessutom befarar debattörerna att lagen riskerar utnyttjas av kriminella för att kunna utföra bedrägerier.

Den 17 april röstar riksdagen om lagförslaget.

---

Fakta: Nya lagen om könstillhörighet

  • Det slutliga lagförslaget blir klart under onsdagen. Enligt utkastet ska det inte krävas en diagnos om könsdysfori för att byta till det motsatta könet i folkbokföringen.
  • Ett intyg från en läkare eller psykolog om att ens juridiska kön inte stämmer överens med ens upplevda könsidentitet nu och under ”en överskådlig tid” räcker.
  • Det ska heller inte ka krävas tillstånd från Socialstyrelsen för att genomgå en kirurgisk könskorrigering.

Källa: Riksdagen och DN

---

Fler artiklar för dig