Nyhetskommentar

Stiftsprosten blir nästan förlägen när jag frågar om de använder AI - han vet inte riktigt

Nyhetskommentar av Dagenreporter Thomas Österberg

En stor AI-dag hålls för 450 präster i Lunds stift, men nästan ingen använder AI praktiskt i församlingsarbetet. Dagen får ringa ganska många samtal innan vi får tag på ett konkret reportageuppslag kring hur artificiell intelligens nyttjas i svensk kristenhet.

Jakten på praktisk användning av AI i kyrkorna är inte helt enkel. Vi hittar ett antal poddar, debattartiklar och konferenser där pastorer och teologer diskuterar hur den nya smarta tekniken kan tänkas påverka samhällsutvecklingen framåt.

Men mycket ligger på teologisk och filosofisk nivå. Vad händer med sanningsbegreppet med den nya tekniken? Blir människan överflödig? Vem kan vi lita på? Kan AI bli religiös? Och så vidare.

Stiftsprosten i Lund blir tyst och nästan lite förlägen när jag frågar om de själva använder AI i Svenska kyrkan. Han vet inte riktigt.

Skeptiska röster

Inom frikyrkorna har bibelvetaren Rikard Roitto och andra svårt att räkna upp pastorskollegor eller församlingar som nyttjar chattrobotar. När Roitto efterlyser användare via sin Facebook kommer det få svar, och flera av dem är skeptiska.

En och annan individuell experimenterare – tekniskt intresserade teologer eller teknikfreaks bland församlingsmedlemmar och missionsorganisationer – får vi kontakt med. De testar mest på egen hand vilka predikningar, hjälpmedel för mission eller söndagsskolemodeller det går att få fram via chattrobotar. Men så mycket mer känner de inte till.

Vill bli topp tio

Sverige som nation ligger först på 17:e plats i en global AI-rankning, men ska bli topp tio framöver, enligt en målsättning. Så kyrkorna är kanske inte ensamma i att treva sig fram i utvecklingen.

Den teologiska utbildningen inom Equmeniakyrkan blir det praktiska exemplet Dagen hittar, där vi kan besöka en föreläsning där ChatGPT används som verktyg.

Tagit första steg

Även vi på tidningen Dagens redaktion söker vägar fram när det gäller AI. Chefredaktören Felicia Ferreira har deltagit i en ledarskapsutbildning kring AI – och har haft en introduktion för alla anställda med uppmaningen att börja lära sig och fundera. AI-tester görs redan kring rubrikförslag och bilder. Men mycket finns kvar att lära.

Det gäller inte minst här skrivande reporter, som genom det här reportaget själv har tagit sina första steg.

Fler artiklar för dig