Nyheter

Ville stoppa bön på kristen förskola – nu har domstol avgjort frågan

Förvaltningsrättens chefsrådman: ”Tydligt vilka krav man kan ställa på en konfessionell förskola”

Politiker i Göteborg ville förhindra en kristen förskola att be bordsbön med barnen och de hade också lagt till som argument att förskolan hade en koppling till ”sekten” Hillsong. Nu har en dom kommit från förvaltningsrätten.

Kan en tvååring själv bestämma om hon vill be bordsbön på förskolan? Det var frågan som låg i botten efter att politiker från S, V och MP i Göteborgs stad drivit på för att få till ett förbud av bordsbön på en av stadens förskolor, bland annat hänvisade de till barnkonventionen.

Frågan landade till slut hos Förvaltningsrätten i Göteborg som fick till uppgift att bena ut vad lagen säger. Och svaret de ger är alltså ja, det är okej för en kristen förskola att ha en bönestund med barnen inför en gemensam måltid, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Inget tvång

Bland annat konstaterar domstolen att förskolan informerat föräldrarna om vad som gäller, den har erbjudit andra alternativ och den har heller inte tvingat barnen att delta när man tackar Gud för maten.

”Mot bakgrund av vad som framgår av skollagen och dess förarbeten finner förvaltningsrätten att konfessionella inslag i form av bordsbön är tillåtet inom ramen för förskoleutbildning”, står det i domen som Dagen tagit del av.

Nyligen ändrad lag

Fredrik Jonasson är chefsrådman och ansvarig för beslutet.

– Lagstiftningen är nyligen ändrad och där är det tydligt vilka krav man kan ställa på en konfessionell förskola, samt att om man uppfyller dem så är det okej att ha bordsbön, säger han till Dagen.

– Rent konkret handlar det om att förskolan redovisat att föräldrarna är informerade om det här i förväg och att när de ska ha den här bordsbönen så finns det också en alternativ ramsa för dem som vill.

Fredrik Jonasson säger att man i lagstiftningen vägt samman olika konkurrerande intressen, såväl när det handlar om rätten till och från religion, samt i vilken utsträckning föräldrar har bestämmanderätt över sina barn. Själv menar han att lagstiftningen är väldigt tydlig i det här fallet, då förskolan ges rätt att fortsätta med sina bordsböner.

Organisatorisk konflikt

Konflikten mellan Göteborgs stad och den berörda förskolan handlade inte bara om bordsbön, utan också om en organisatorisk förändring. Förskolan har nämligen drivits som en ideell förening men hade ansökt om att få göra en ombildning och starta ett aktiebolag. I ansökan var det tydligt att förskolan skulle drivas på konfessionell grund, samt att de enda kristna inslag som man hade var just bordsbönen.

Det var i och med denna ansökan som tjänstemän och politiker i Göteborg började reagera.

– Ombildningen har inte varit uppe till prövning i den här domen, säger Fredrik Jonasson.

Men någon ombildning har inte gått att göra så länge frågan om bordsbön inte varit färdigutredd.

Hillsong som sekt

Dagen har tidigare skrivit om det här fallet och hur folkvalda från S, V och MP argumenterat när det gäller ombildningen av förskoleverksamheten. Politikerna har i ett yttrande varnat för att huvudmännen skulle kunna vara olämpliga eftersom de hade kopplingar till den kristna frikyrkliga rörelsen Hillsong. Politikerna har i sitt yttrande beskrivit Hillsong som en sekt med en fundamentalistisk bibelsyn, de påstår att Hillsong erbjuder omvändelseterapi och trakasserar avhoppare.

Förskolan drivs dock inte av Hillsong, utan kopplingen finns via privata relationer till församlingen.

Tydligt beslut

Rebecca Ahlstrand är advokat, verksam vid Skandinaviska människorättsadvokaterna, och har företrätt den berörda förskolan i processen.

– Jag tycker att det här är ett självklart beslut rent juridiskt, det är tydligt vad som gäller. Förskolan har följt alla regler och har rätt att ha konfessionella inslag som är frivilliga, säger hon till Dagen.

Rebecca Ahlstrand, jurist vid Skandinaviska människorättsadvokterna.

– Den här domen är också viktig för att det framkommer att man får ha bordsbön på en konfessionell förskola.

Det som snarare är anmärkningsvärt här, menar Rebecca Ahlstrand, är hur politikerna i förskolenämnden valt att driva det här fallet, både genom att försöka väcka uppmärksamhet i media men också för att de på det här sättet försökt utmana rådande lagstiftning.

– De har gjort det på ett sätt som drabbat huvudmannen, men de får en upprättelse nu i och med den här domen.

Vad säger du om politikernas åsikter om att Hillsong är en sekt?

– Jag tycker att det är allvarligt och anmärkningsvärt att man väljer att uttala sig på det sättet, det visar att man har tagit ovidkommande hänsyn när man fattat det här beslutet. Jag anser att det är olämpligt att politiker använder sig av begrepp som ”sekt” på det sätt som skett här.

Fler artiklar för dig