Nyheter

Utbult: KD-väljarna kommer inte att lockas till Folklistan

Men mycket är ännu oklart när det gäller partiet Folklistan

KD-politikern Roland Utbult menar att Sara Skyttedals nya parti inte är något hot mot Kristdemokraterna. Han menar att de sympatisörer hon tidigare hade inom partiet har hon tappat i och med hennes SD-flirt.

Utan att säga ett ord har Sara Skyttedal fått rejält med medial exponering då det läckt ut att hon registrerat partinamnet Folklistan hos Valmyndigheten. I skrivande stund är mycket oklart, men spekulationer och rubriker finns det gott om.

– Det är väl hennes taktik, att ni i medierna ska jaga henne, säger Roland Utbult, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

– Hon släpper det här och sedan hör man ingenting.

Typiskt agerande

Roland Utbult erkänner att det är ett smart drag, och även lite typiskt för Sara Skyttedal som ofta är skicklig när det gäller att få uppmärksamhet för sina utspel.

– Hon är politiskt en väldigt driven person. Sedan ska väl det här drivet också hänga ihop med sunt förnuft och klokskap också, men det verkar som att hon är väldigt mycket inriktad på sin egen sak i det här. Visst jobbar vi med personval i politiken, men man måste ändå ta hänsyn till människor runt omkring. Jag tycker att här har det saknats respekt och den vänlighet som vanligtvis finns inom politiken.

Därför tror Roland Utbult att Sara Skyttedals planer inte kommer att ha någon större framgång. Han tror inte heller att det nybildade partiet som det nu pratas om kommer att vara ett hot mot Kristdemokraterna, vare sig i det stundande EU-valet eller i nästkommande riksdagsval.

– Det har varit för mycket negativt kring Sara, en hel del uppseendeväckande händelser som med cannabisfrågan och sedan turerna kring Johan Ingerö. Det gör att KD-väljarna inte kommer att lockas av det här nya partiet, de känner sig främmande inför vad som har hänt.

Inte överdrivet populär

Få Kristdemokrater har uttalat sig offentligt efter att nyheten avslöjades att Sara Skyttedal registrerat ett nytt parti, men hon har länge varit något av en vattendelare inom KD där vissa haft henne som förebild medan andra menar att hon tagit ut svängarna för mycket.

Även Roland Utbult känner till den här tudelade bilden, vilket inneburit att Sara Skyttedal haft en grupp hängivna anhängare inom partiet.

– Men jag tror inte att man ska överdriva hennes popularitet, och efter flirten med Sverigedemokraterna tror jag att hon har tappat i uppskattning.

Vilde tills vidare

För det var hennes kontakter med SD som gjorde att Sara Skyttedal petades som toppkandidat på KD:s lista inför EU-valet, vilket ledde till att hon på egen begäran lämnade partiet för att bli politisk vilde. Fram till valet i sommar kommer hon att ha kvar sin plats som Europaparlamentariker, men eftersom hon numera inte har något parti i ryggen så är hennes chans att stanna kvar i EU-politiken att bilda ett eget parti. Hur pass allvarligt menad hennes nya parti är återstår att se, med tanke på att Sara Skyttedal själv inte uttalat sig än.

---

Fakta: KD och EU-valet

  • Kristdemokraternas hantering av sin lista till sommarens EU-val har av många beskrivits som en dokusåpa, på grund av dess många turer.
  • Till en början utsågs David Lega till partiets förstanamn, baserat på en omröstning bland partimedlemmar.
  • Men partiet ändrade sig, där Sara Skyttedal plötsligt utnämndes som förstanamn.
  • Det hela ändrades igen, efter att det uppdagats att Skyttedal haft kontakt med SD om en eventuell kandidatur.
  • Så till slut blev det Alice Teodorescu Måwe som oväntat gav sig in i politiken och blev KD:s toppnamn i EU-valet.

---

Fler artiklar för dig