Nyheter

Kyrkopolitiker tar timeout: Poserade med kartbild utan Israel

MP:s ordförande i Helsingborg bjöd in kontroversiell palestinsk gruppering till partiets årsmöte: ”Har själv förstått att det var fel att ge den här organisationen en plattform och att ta emot en gåva”

Miljöpartiets ordförande i Helsingborg, Lena Östholm-Munkberg, tar en timeout från sina politiska uppdrag efter att hon poserat med en kartbild där Israel raderats ut. Hon sitter också invald på kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, för Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK).

Det var i samband med årsmötet för Miljöpartiet i Helsingborg som Lena Östholm-Munkberg fångades på en bild som väckt en hel del frågor. Iförd en palestinasjal kan man se henne ta emot en plakett föreställande en palestinsk karta där Israel raderats ut.

På bilden står hon bredvid Ahmed Suleiman, ordförande för Svensk-palestinska centret i Helsingborg, en person som gjort flera uppmärksammade uttalanden, bland annat att Hamas inte är en terrororganisation samt att inga civila israeler dödades i den 7 oktober. Den palestinska organisationen i Helsingborg har flera gånger utmärkt sig, bland annat för att i offentliga manifestationer sjunga slagord som hyllar Hamas, vilket Expressen rapporterat om.

Partiet reagerar

– Det var antisemitiska personer med på deras årsmöte och de figurerar på bild där man visar en tavla där bara Palestina är med och Israel är utraderad, säger Ulf Holm, ordförande för Miljöpartiet i Skåne till Sveriges radio angående den omtalade bilden.

Lena Östholm Munkberg, Miljöpartister i Svenska krykan - De gröna (MPSK)

Han är mycket kritisk till att Lena Östholm-Munkberg och flera andra miljöpartister i Helsingborg poserat med denna palestinska gruppering, och i ett pressmeddelande är det också tydligt att partiet krävt att hon i egenskap av ordförande ska ta en timeout.

– Miljöpartiet har alltid drivit på för en tvåstatslösning och gett uttryck för det många gånger. Vi är också tydliga med att Hamas är en terrororganisation, säger Ulf Holm, via ett pressmeddelande.

– Lena har själv förstått att det var fel att ge den här organisationen en plattform och att ta emot en gåva som symboliserar att Israel inte existerar. Lena och jag är därför överens om att hon ska ta en timeout från politiken.

Aktiv kyrkopolitiker

Förutom sitt engagemang i lokalpolitiken sitter också Lena Östholm-Munkberg invald i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, för nomineringsgruppen Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna (MPSK).

Dagen intervjuade henne förra året i och med att hon skrivit en motion om att Svenska kyrkan borde gå in med ekonomiskt stöd till Ekumeniska följeslagarprogrammet, i och med minskat bistånd från regeringen. Arbetet handlar om att skicka ut observatörer till Västbanken, till stöd främst för palestinier som riskerar att utsättas för övergrepp från israeliska bosättare. Motionen röstades senare igenom av kyrkomötet.

Del av kartkrig

Lena Östholm-Munkberg är inte den första politikern som hamnat i blåsväder efter att ha poserat med en karta där Israel är utraderad, det här har hänt flera gånger, exempelvis när riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) tog emot ett pris för sitt engagemang och fångades leende på bild med en Palestinakarta.

Det är dock omtvistat hur dessa kartbilder ska tolkas, om det verkligen handlar om att man vill utplåna den andra parten i den pågående konflikten mellan israeler och palestinier. För samma karta används då och då även av israeliska företrädare, där samma kritik kan riktas mot dem, att de raderat ut Palestina från sin kartbild.

---

Fakta: Kartkriget

  • I konflikten mellan israeler och palestinier är kartor ett viktigt inslag, både för att göra historiska poänger, men också för att markera var gränserna bör gå i dag.
  • Både palestinier och israeler använder stundtals en karta som fångar in hela området där båda folken bor, trots att ingen part har kontroll över hela området.
  • Vissa menar att denna kartbild kan ses som ett hot, att man öppet visar att man vill ta över hela området från Jordanfloden till Medelhavet.

---

Fler artiklar för dig