Nyheter

Kyrkans volontärer skapade trygg plats under motormässan på Elmia

Kyrkornas volontärer delade ut 2 000 vattenflaskor och skapade lugn på stor parkering utanför Jönköping.

De volontärer som tillbringade två nätter på en parkeringsplats i Jönköping i påskhelgen fick vara just den trygga punkt som kyrkorna hade hoppats på. Några av dem fick be frälsningsbönen och tala om Gud med ungdomarna som festade till efter motormässan på Elmia. Men prio låg på att få vattenflaskor – och att prata om bilar.

Julia Magnusson är en av de tre ungdomsledare i traktens pingstkyrkor som tog initiativ till satsningen, vilken Dagen skrev om förra veckan. Tanken var att bjuda på fika, vatten och nykter närvaro på den stora parkeringsplatsen utanför köpcentret Asecs i Jönköping. Dit brukar nämligen en stor grupp människor, mestadels unga vuxna, söka sig för att festa efter att motormässan på Elmia stängt för kvällen.

Julia Magnusson.

– Det är helt otroligt vilken röra det är där, av avgaser, hög musik, alkohol och fest. Och en väldig mängd unga människor, säger Julia Magnusson till Dagen på tisdagen.

– Men vi var där med ett 40-tal fantastiska volontärer. De fick plåstra om folk som snubblat eller varit i bråk, och delade ut över 2 000 vattenflaskor. Vi blev just den trygga plats som vi önskade att vi skulle vara.

Kafébussar och partytält

Julia Magnusson är ungdomspastor i Tabergs pingstkyrka. Hon samordnade insatsen tillsammans med Johan Sundman, ungdomspastor i Pingstkyrkan i Tenhult, och Linus Klingberg, ungdomspastor i Pingst Huskvarna. Det blev två långa nätter för dem och volontärerna, som bemannade två kafébussar och ett partytält mellan kl 18 och kl 2 natten till lördagen, och mellan kl 18 och 4:30 på lördagsmorgonen.

Här bjöd de på varm dryck och bullar, och delade ut vattenflaskor med den logga som tagits fram för satsningen: ”LGF – Ljuset ger frihet”.

Kristna volontärer på motormässan utanför Jönköping under påskhelgen.

– Det var väldigt stökigt och rörligt. Men när jag tänker tillbaka känner jag bara ljus och glädje, och vilken styrka det är när vi som kyrkor får stå tillsammans och sträcka oss utanför kyrkväggarna med all den kärlek Gud har för människor, säger Julia Magnusson.

– Jag vet några volontärer som fick be frälsningsbönen för en person som ville ta emot Jesus. Det är fantastiskt att det kan hända också i den här miljön. Gud behöver inte ordning och reda, han kan möta människor överallt.

Samtal om Gud

De allra flesta som volontärerna talade med var positiva till att kyrkan var på plats. En del djupare samtal blev det också tid för.

– Det märks att många funderar över livet och är snabba att öppna dörren för samtal om Gud. Men det som folk ville prata om till 99 procent var nog sina bilar, säger Julia Magnusson, som fick sig åtskilliga lektioner om bilmodeller och deras funktioner.

Kristen närvaro på parkeringen vid den stora motormässan utanför Jönköping under påskhelgen.

Det hon själv gjorde allra mest var att stötta och organisera volontärerna.

– Jag skulle vilja höja dem till skyarna, de visade så mycket kraft, ork och mod. Vi var ju inte där i första hand för att få människor att ta emot Jesus, utan för att vara trygga och nyktra vuxna. Det finns en glädje också i att tjäna Gud genom att hålla i en påse som någon spyr i.

Nu ska arbetet utvärderas. Men en sak är redan säker.

– Självklart kommer vi att vara där nästa år också, säger Julia Magnusson.

Kristen närvaro på parkeringen vid den stora motormässan utanför Jönköping under påskhelgen.
Fler artiklar för dig