Nyheter

Det här gör tidigare kända KD-politiker idag

När Sara Skyttedal startar eget parti listar Dagen andra profiler som nu har en helt annan karriär

Från partiledare till pr-konsult. Från gruppledare till generalsekreterare.
När Sara Skyttedal startar eget parti listar Dagen här nio andra kända KD-profiler som i dag har en helt annan karriär.

Lars Adaktusson

Lars Adaktusson intervjuas av Felicia Ferreira och Rasmus Troedsson om Israel.

Den mångårige SVT-journalisten som bytte sida hann med en rad tunga uppdrag i Kristdemokraterna. Bland annat som riksdagsledamot, EU-parlamentariker, utrikespolitisk talesperson och andre vice ordförande i partiet.

Efter att Dagens Nyheter uppmärksammat hur han röstat i abortfrågan i EU-parlamentet uppstod en öppen konflikt mellan honom och partiledaren Ebba Busch.

Han lämnade sina uppdrag i partistyrelsen och senare även riksdagen. Han har i Dagen uttryckt besvikelse på partiet. Är i dag ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Caroline Szyber

Caroline Szyber på Kristdemokraternas valvaka 2018.
Sverigedemokratisk politiker, Alingsås.

Riksdagsledamot mellan 2010–2018 och satt i partistyrelsen och verkställande utskottet. Hon lämnade sina uppdrag efter en mediegranskning över riksdagsledamöternas reseutlägg. Hon utreddes för misstänkt bedrägeri, men utredningen lades ner. I dag driver hon eget bolag med rådgivning och strategisk kommunikation inom främst bostads-, bygg- och fastighetsfrågor.

Gunilla Gomér

Var tidigare ordförande för abortkritiska Ja till Livet, och kandiderade till riksdagen för Kristdemokraterna i valet 2010. Efter 16 år som medlem i partiet gick hon över till Sverigedemokraterna 2014. ”Partiet och jag har vuxit ifrån varandra”, angav hon som skäl för partibytet. Är i dag ledamot i kommunfullmäktige i Alingsås.

Annelie Enochson

Var riksdagsledamot under 15 år för Kristdemokraterna. Under åtta år av dessa var hon ordförande i riksdagens kristna grupp. 2015 slutade hon med politiken, då en tumör upptäcktes i magen. Är i dag vice ordförande i organisationen Mercy Ships.

Annelie Enochson, tidigare riksdagsledamot för KD.

Göran Hägglund

Mångårige partiledaren som hade posten mellan 2004 och 2015. Under denna period var han socialminister. Efter partiledaråren har han inte legat på latsidan. 2016 blev han pr-konsult för bolaget Narva, och satt en tid i Aleris styrelse. Sedan 2018 är han styrelseordförande i Samtrafiken Sverige AB och leder sedan 2020 Systembolagets styrelse. Han leder sedan 2023 utredningen om public service-bolagens framtid i Sverige.

Göran Hägglund, leder public service-utredningen som tillsatts av regeringen.

Johan Ingerö

Partisekreteraren som lämnade partiet 2022 efter att partikollegan Sara Skyttedal polisanmält honom för ofredande. Ingen förundersökning inleddes, och Ingerö är sedan 2023 konsult på lobbyfirman Labyrinth.

Stefan Attefall

Civil- och bostadsministern som gav namn åt den populära husformen Attefallshus, som får sättas upp utan bygglov. Är sedan 2023 landshövding i Uppsala län, och bor i ett slott betydligt större än ett Attefallshus.

Stefan Attefall.

Emma Henriksson

Har varit ordförande i socialutskottet och gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen. Den 1 maj blir hon ny generalsekreterare för riksorganisationen Famna, som är en intresseorganisation för idéburen välfärd.

Emma Henriksson

Marcus Birro

Upp som en sol och ner som en pannkaka. Så skulle poeten och författaren Marcus Birro korta karriär i partiet kunna beskrivas, även om det är tveksamt om han kan kallas ”KD-profil”. 2010 talade han på Kristdemokraternas kommundagar. Två år senare kontaktade han partiets valberedning och meddelade att han kandiderade till partiledarposten. Händelsen fick stor medieuppmärksamhet. Men bara några timmar senare drog han tillbaka sin kandidatur. Skälet var att han skulle få sparken från sitt jobb på TV4, om han engagerade sig politiskt. I dag är han fotbollsskribent på tidningen VLT.

Marcus Birro
Fler artiklar för dig