Nyheter

Ateisten Richard Dawkins: ”Jag kallar mig för kulturkristen”

Anklagas för islamofobi då han säger sig vara “team kristendom”

Den kände ateisten Richard Dawkins väcker en del uppmärksamhet för en intervju han gjorde under påskhelgen. Där lovprisar han kristendomen som kulturbärare och berättar att han känner sig hemma i ett land som bärs upp av kristen etik.

Richard Dawkins är professor i evolutionsbiologi, men framför allt är han välkänd för sin religionskritik där han är ett av nyateismens affischnamn. När han intervjuades av den brittiska radiostationen LBC under påskhelgen fick Dawkins frågan om han hade någon hälsning i samband med den kristna högtiden.

– Jag blev faktiskt ganska skrämd av att man lyfte fram ramadan, svarade han.

Richard Dawkins syftade på att man på flera offentliga platser i London valde att sprida budskapet ”glad ramadan” i upplysta bokstäver samtidigt som kristna inte på samma sätt fick någon påskhälsning från staden.

Kulturellt kristen

Richard Dawkons förklarade sedan att han ser sig själv som kulturellt kristen, trots att han inte tror på Gud.

– Det finns en distinktion mellan att vara en troende och kulturellt kristen. Jag älskar psalmer och julsånger och jag känner mig hemma i den kristna etiken och att vi på så sätt är ett kristet land, säger Richard Dawkins.

Han fortsätter berätta att han egentligen inte har något emot att antalet gudstjänstbesökare i Storbritannien blir färre, däremot skulle han inte bli glad om det innebar att katedralerna och kyrkorna gick förlorade. Inte minst förfasades han över om någon annan religion skulle få större inflytande, vilket i praktiken visade sig vara en varning för islams utbredning.

– Om jag tvingades att välja mellan kristendom och islam så skulle jag välja kristendom varje dag i veckan. Det är för mig en anständig religion på ett sätt jag menar att islam inte är.

Team kristendom

När han tvingades att förklara sig valde Richard Dawkins att ta upp hur kvinnor och homosexuella behandlas inom islam, där han menade att problemet inte är den enskilde muslimen, utan snarare islams doktriner som fastställs i Koranen och haditherna.

Så om Storbritannien i framtiden skulle få en muslimsk majoritet vore det en katastrof, menade Richard Dawkins, som också deklarerade att han var ”team kristendom” när det gäller situationen i Afrika där både kristendom och islam missionerar vid varandras sida.

– Självklart tror jag inte på att Jesus återuppstod från de döda, men kristendomen är angelägen utifrån ett kulturellt perspektiv.

Får kritik

Richard Dawkins har redan vid tidigare tillfällen kallat sig för kulturellt kristen, men trots det har hans uttalanden under den här intervjun väckt en hel del uppmärksamhet. Vissa menar att hans budskap är något tvetydigt, då han säger sig uppskatta kristendom som ett kulturellt fenomen men avfärdar allt som har med själva tron att göra.

Men mest kritik får han för sina nedsättande ord om islam. Den muslimske journalisten Mehdi Hasan fick i efterhand en egen intervju med samma radiokanal, där han påpekade att man i London även lyfte fram den judiska högtiden Chanukka, med stor ljuständning.

– Jag minns inte att Dawkins och högerextrema medier gjorde en stor sak av det, säger han.

Mehdi Hasan fortsätter med att det inte går att komma undan med att kalla judendom för en oanständig religion, det skulle väcka ett ramaskri, men Richard Dawkins uttalande om islam verkar fungera eftersom islamofobi har blivit så allmänt accepterat.


Fler artiklar för dig