Nyheter

Frikyrka vägrar hyra ut lokaler till SD - Partiet: Det är odemokratiskt

Ansgarskyrkan i Lidingö nekade Sverigedemokraterna att hyra lokalen: ”Partiet gör skillnad på vilka som är ‘svenskar’ och andra”

När Sverigedemokraterna ville hyra in sig hos Ansgarskyrkan på Lidingö i Stockholm blev det nobben. Församlingen, som tillhör Equmeniakyrkan, hyr nämligen bara ut till organisationer ”som respekterar alla människors lika värde och inte diskriminerar någon”, förklarar kyrkans ledning.

Det var i mars som Ansgarskyrkan nekade Sverigedemokraterna att hyra en lokal i församlingen, skriver tidningen Mitt i Stockholm, som tillägger att detsamma skett även vid tidigare tillfällen.

– SD:s politik är som vi ser det inte förenlig med den kristna människosyn vi står för, säger Ulf Bergsviker, pastor och föreståndare för Ansgarskyrkan, till tidningen.

pastor

Besked togs inte väl emot av Sverigedemokraternas partiordförande på Lidingö, Göran Borgenvik. I en debattartikel i Lidingö nyheter hävdar han att Ansgarskyrkan inte är den öppna och välkomnande mötesplats den beskriver sig som. Eftersom den ”inte praktiserar demokrati” borde den heller inte få några statliga bidrag genom Equmeniakyrkan, menar han, enligt Mitt i Stockholm.

Drivs av privata medel

Ulf Bergsviker påpekar att Ansgarskyrkan drivs helt med hjälp av gåvor, arv och kollekter, och inte tar emot statliga medel.

– Rätten att säga nej hör en sund demokrati till, säger han till Mitt i Stockholm.

I ett svar till Göran Borgenvik i tidningen Lidingö förklarar Ulf Bergsviker och Sven Erik Wånell, församlingsstyrelsens ordförande, kyrkans policy för uthyrning, nämligen att enbart hyra ut till ”organisationer som respekterar alla människors lika värde och inte diskriminerar någon”.

”Ansgarskyrkan har följt denna policy och har under dessa 27 år bara behövt säga nej till en enda organisation, Sverigedemokraterna. Motiveringen är Sverigedemokraternas människosyn där partiet gör skillnad på vilka som är ‘svenskar’ och andra”, skriver Ulf Bergsviker och Sven Erik Wånell.

”Motsättning till kristen människosyn”

Till stöd för sina åsikter hänvisar de till ett uttalande av den tidigare vice talmannen Björn Söder (SD), om att Sveriges judar och samer tillhör egna ”nationer” och inte nödvändigtvis räknas till ”det svenska folket”. Församlingsledarna stöter sig också på att SD-ledaren Jimmie Åkesson höll med partivännen Richard Jomshof om att ”svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land”.

”Detta är en människosyn som står i klar motsättning till den kristna människosyn som vår kyrka vårdar”, skriver Ulf Bergsviker och Sven Erik Wånell.

Att frikyrkor resonerar olika när de hyr ut sina lokaler, även när det gäller politiska partier, framgick vid en kartläggning som Dagen gjorde förra året.


Fler artiklar för dig