Företrädare för Sveriges två syrisk-ortodoxa stift möttes i Södertälje i fredags, som ett steg mot ett ökat samarbete. Bland annat antog man gemensamma regler för bland annat liturgin och medlemskap, skriver Länstidningen i Södertälje.
Någon sammanslagning verkar dock inte stå för dörren.
Länstidningen i Södertälje besökte samlingen, som beskrivs som historisk av företrädare för de två stiften. Båda biskoparna, stiftsstyrelserna och ett 50-tal präster fanns på plats för att markera ett slut på schismen mellan Syrisk-ortodoxa ärkestiftet av Sverige och övriga Skandinavien, och Patriarkaliska ställföreträdarskapet för syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige.
– Det har gått 30 år och tiden läker alla sår. Nu ser vi på den tidigare konflikten lite annorlunda, perspektivet förändras, säger Robert Halef, ordförande för det patriarkaliska ställföreträdarskapet, till LT.
Han berättar att biskopen och stiftsstyrelsen kontaktade det andra stiftet för att få till stånd dialog och samarbete. Som ett synligt tecken på att man är en kyrka, med två administrationer, kommer man att framöver låta trycka upp en gemensam kalender, säger Robert Halef. Där kommer de båda biskoparna finnas med på bild, med patriarken i mitten.
Detta är också något som det ena stiftet, Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige, skriver om på sin Facebook-sida.
”Under prästmötet diskuterades bland annat en gemensam almanacka från och med nästa år, samordna likvärdiga fasteperioder och högtider samt att vi utsåg två präster som ansvarar för ungdomsfrågor och andlig vägledning”, skriver man.
Idag är det en historisk dag för den Syrisk Ortodoxa Kyrkan i Sverige. Vi har haft vårt årliga prästmöte i S:t Afrem...
Publicerat av Patriarkaliska ställföreträdarskapet för syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige Fredag 29 mars 2024
Talades om sammanslagning
På senare år har det talats alltmer om möjligheten att slå ihop de två syrisk-ortodoxa stiften. En öppning verkade komma när biskop Abdulahad Gallo Shabo för ett drygt år sedan gick i pension som biskop för det ena av stiften.
– Självklart vill jag helst se en biskop i Sverige, sa patriark Ignatius Afrem II, med bas i Damaskus, till SVT Nyheter när han besökte Sverige i samband med avtackningen av Abdulahad Gallo Shabo i februari 2023.
Någon sammanslagning verkar dock inte stå för dörren nu, även om stiftet samordnar sitt arbete.
– Vi har över 100 000 människor i Sverige som tillhör syrisk-ortodoxa kyrkan och det är omöjligt för en biskop att klara av det, säger Robert Halef till LT.
– I framtiden kan det också mycket väl bli tre biskopar, tre administrationer, men med en och samma kyrka, tillägger Nail Barhanko, ordförande för syrisk-ortodoxa ärkestiftet i Sverige och Skandinavien.
---
Fakta: Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige
- Sedan 1990-talet finns det två syrisk-ortodoxa stift i Sverige, båda med säte i Södertälje: Syrisk-ortodoxa ärkestiftet av Sverige och övriga Skandinavien, och Patriarkaliska ställföreträdarskapet för syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige.
- Youhanon Lahdo tillträdde i höstas som ny biskop för syrisk-ortodoxa ärkestiftet i Sverige och Skandinavien, medan Benjamin Atas är biskop för Syrisk-ortodoxa patriarkens ställföreträdarskap i Sverige.
- Patriark Afrem II Karim är överhuvud för båda stiften, som har ett gemensamt medlemskap inom Sveriges kristna råd, SKR.
- De två stiften har sammanlagt omkring 100 000 medlemmar i Sverige.
---