Budskapet i påve Franciskus påskpredikan var tydligt: ”Fred kan inte skapas med vapen, utan med utsträckta händer och öppna hjärtan”. Omkring 60 000 troende hade samlats på S:t Petersplatsen i Vatikanstaten för att lyssna till påvens predikan på påskdagen.
Påvens predikan under stilla veckans påskdag innehåller ofta budskap som katoliker runtom i världen betraktar som moraliska riktmärken. Så också i år.
Budskapet från 87-årige Franciskus hade därmed extra tyngd, då han vädjade om eldupphör på Gazaremsan och i det av Ryssland invaderade Ukraina.
– Jag uppmanar ännu en gång om att humanitär hjälp säkras i Gaza, jag uppmanar ytterligare en gång om att de som togs som gisslan den 7 oktober omedelbart släpps fria och jag uppmanar till omedelbart eldupphör på Gazaremsan.
”Krig alltid ett nederlag”
Han konstaterade också att civila bär en tung börda i krig:
– Hur mycket lidande ser vi inte i deras ögon! Med sina blickar frågar de oss: Varför? Varför all denna död, varför all denna förstörelse? Krig är alltid en absurditet – och ett nederlag.
Predikans välsignelse – kallad urbi et orbi, ”för staden (Rom) och världen” – är också påvens och Vatikanstatens kommentar till världsläget.
Med diplomatisk försiktighet berörde Franciskus det ryska invasionskriget i Ukraina. Påven har tidigare kritiserats för att ha sagt sig önska vapenvila i Ukraina; belackare anser att ett vapenstillestånd i rådande läge skulle tjäna de ryska invasionsintressena.
– Jag påkallar respekt för internationell lag, jag uttrycker min förhoppning om ett utbyte av krigsfångar mellan Ukraina och Ryssland, sa påven.
Påven fördes sedan med hjälp av rullstol från altaret till den sedvanliga balkongen, där han välsignade deltagarna. Hans hälsotillstånd har varit en återkommande fråga under stilla veckan. Franciskus, som saknar en halv lunga sedan ungdomen, har haft andningsproblem.
[ Påven om Ukrainakriget: Att förhandla är inte att kapitulera ]