Nyheter

Högt och lågt bland årets aprilskämt

Dejtingfunktion genom medlemsregistret och charkförsäljning i kristen bokhandel några av exemplen

Skrevs den svenska nationalsången ursprungligen på latin, av en jesuit? Kan Equmeniakyrkans medlemsregister verkligen hjälpa dig att finna kärleken? Och stämmer det att Sverige snart får en biograf som är helt ägnad kristen film? Kanske, eller kanske inte.

I desinformationens tidevarv är det inte alltid helt lätt att skilja skämt från verklighet, och tidningarnas aprilskämt har också blivit allt färre de senaste åren.

Några håller dock fortsatt fanan högt. Eller trodde någon på allvar att den latinska förlagan till Sveriges nationalsång påträffats under arbetet med att reparera golvet i Uppsala domkyrka?

Det berättar i alla fall den kristna kulturtidskriften Signum, i vad som måste ses som ett sensationellt historiskt avslöjande. Författare till skriften, tror gästprofessor Helga Means, är den norske jesuiten Laurentius Norvegus.

”Man kan i så fall förmoda att textinnehållet är ett led i Laurentius Norvegus strävan att rekonstruera en nationell svensk katolicism, och orden om att Sveriges namn en gång ‘ärat flög över jorden’ ska då förstås som en hänvisning till landets katolska förflutna”, skriver tidskriften.

Byter namn till Charken

Fler spännande nyheter kommer denna dag från Uppsala. Med en bild på lufttorkande korvar mellan bokhyllorna berättar bokhandeln Arken att man både byter namn och utökar verksamheten.

”Från och med i dag kommer Bokhandeln Charken i Uppsala nyttja vår generösa takhöjd till lufttorkning av delikata korvar och skinkor. Ett spännande komplement till vårt ordinarie sortiment!” skriver bokhandeln i ett inlägg på sin Facebook-sida.

Bokhandeln i Uppsala utökar verksamheten och lanserar namnbyte! Från och med i dag kommer Bokhandeln ChArken i Uppsala...

Publicerat av Bokhandeln Arken i Uppsala Söndag 31 mars 2024

En önskedröm, för en och annan, är väl också den nya funktionen i Equmeniakyrkans nya medlemssystem, uttryckt med en ikon i form av ett hjärta.

”Tänk dig att kunna hitta din perfekta match i din egen eller kanske en annan församling eller förening med bara ett enkelt klick!” skriver samfundet på sin Facebook-sida.

Vi är stolta över att vårt nya medlemssystem Arken officiellt kommer att lanseras i maj! Men det finns en liten...

Publicerat av Equmeniakyrkan Söndag 31 mars 2024

Översätter allt till arameiska

Den 1 april passar förlaget Fri tanke på att lansera sitt nya, radikala, drag för att bevara upphovsrätten.

”Vi på Fri Tanke ser allvarligt på att AI-företagen utnyttjar vår digitala facklitterära utgivning för att utveckla sina system. Därför lägger vi nu om vår e-bokproduktion och översätter alla digitala utgåvor till det antika språk som anses ha varit Jesus modersmål, arameiska”, skriver förlaget i ett pressmeddelande.

– De nya arameiska versionerna sätter käppar i hjulet för AI-företagen, konstaterar vd Christer Sturmark.

Ven blir marinbas

I en del medier speglar aprilskämten aktuella politiska debatter.

Nu när Sverige gått med i Nato måste ön Ven bli marinbas, skriver exempelvis Sydsvenska Dagbladet, som dessutom vet berätta att ön måste göras nästan 500 meter smalare för att hangarfartyg ska kunna vända säkert i Öresund.

Ibland kan man undrar om en nyhet verkligen är ett aprilskämt eller inte.

Ligger det inte i tiden att Socialdemokraterna och Moderaterna funderar på att tåga tillsammans genom Eskilstuna 1 maj, såsom eFolket skriver? Med det enda lilla kravet från Moderaternas sida att det inte får förekomma några röda fanor.

Och vore det så konstigt om det förändrade presstödet tvingade tidningen Proletären att kroka arm med Kinaägda Sì yuè (四月) medier?

– Kan svenska borgare sälja ut viktig industri och infrastruktur till den kinesiska staten så ser vi inga problem med att gå in i ett partnerskap med ett kinesiskt mediehus, säger Proletärens chefredaktör August Eliasson.

Och hur är det med nyheten i Dagen om att Sverige inom kort får en biograf där bara kristen film ska visas? Sanningshalten i det får nog läsaren bäst bedöma själv.



Fler artiklar för dig