Nyheter

Här firades påsk inne i Gaza - ”långfredagen var inte bara en dag”

Samlades i Heliga familjens kyrka i norra Gaza. Kyrkoherden: “Det är illa, verkligen illa.”

Även i år firas påsk i Katolska kyrkan i norra Gaza. På bilderna från påskmässan i Heliga familjens församling blickar församlingsborna, mest kvinnor och äldre män, allvarligt in i kameran med levande ljus i händerna.

I slutet av året räknade kyrkoherde Gabriel Romanelli i Heliga familjens församling till 135 katoliker bland Gazas drygt 1 000 kristna. Hur många av dem som nu firar påsk i den vackert målande stenkyrkan i Rimal i norra Gaza är oklart.

Men på bilderna på kyrkans Facebooksida står det flera finklädda gudstjänstbesökare i bänkarna, med de för påskvakan traditionella levande ljusen i händerna.

عشية الفصح سبت النور 30/3/2024 كنيسة العائلة المقدسة غزة الجزء الاول

Publicerat av Ilquddas Ara Lördag 30 mars 2024

Enligt uppgifter från församlingen har omkring 600 människor tagit sin tillflykt till kyrkan sedan den 7 oktober förra året, då Hamas attack mot Israel utlöste det krig som fortfarande pågår.

Kyrkoherde Gabriel Romanelli befann sig i Bethlehem när kriget bröt ut, och har inte kunnat återvända till Gaza. I stället är det fader Yusuf Asaad som tar hand om församlingen, tillsammans med nunnor från två olika ordnar.

”Ni är inte ensamma”

Gabriel Romanelli och Jerusalems patriark Pierbattista Pizzaballa läste in en särskild hälsning till Gazas kristna inför påsken.

– Tappa inte tron, tappa inte hoppet, ni är inte ensamma, säger patriarken på engelska i den inspelade hälsningen.

– Långfredag var inte bara en dag för er utan den har pågått i sex månader. Det var varit en lång natt, säger en annan av kyrkoledarna, William Shomali, på arabiska enligt översättning.

Kyrkoherde Gabriel Romanelli skriver dessutom en hälsning från Gaza till andra kristna i Vatican News, med rubriken ”Uppståendelsen börjar på nytt i Gaza”.

Sköts ihjäl vid kyrkan

”Skadade, sjuka, människor lämnade åt sitt öde, kidnappade och tillfångatagna, ensamhet och depression. Bara morgondaggen på några grässtrån och några få blommor antyder att våren har kommit”, skriver han.

”Våren är här. Men vi kan inte […] låtsas som att saker och ting är bra i Gaza. Nej, saker och ting är inte bra. Det är illa, riktigt illa!”

Församlingen drabbades av en tragisk händelse den 16 december förra året, vilket Dagen rapporterade om. Då sköt israeliska soldater sköt ihjäl en mor och hennes dotter inne på kyrkans område, i tron att de agerade som spanare för Hamas.

Kvarteren kring kyrkan har träffats flera gånger av raketbeskjutning, och bland annat har solpaneler och en vattentank skadats. På en video från november förra året kan man se hur en lugn gudstjänst övergår i kaos när en raket slår ned i närheten.

---

Fakta: Katolska kyrkan i Gaza

  • Heliga familjens församling tillhör Latinska patriarkatet av Jerusalem, som ansvarar för alla romersk-katolska församlingar i Israel, Palestina, Jordanien och Cypern.
  • Församlingen har två tomter med flera byggnader i olika delar av Gaza City. På samma adress som kyrkan finns bland annat en bostad för församlingsprästen samt ett nunnekloster. Sedan kriget inleddes har människor sökt sig till hit för att få skydd. På den andra adressen finns en skola.
  • När kriget i Gazaremsan inleddes i oktober befann sig kyrkoherden i Betlehem på Västbanken. Gränserna mellan Israel och Gaza har sedan dess varit stängda och han har därför inte kunnat återvända till församlingsmedlemmarna.

---

Fler artiklar för dig