Nyheter

Farhågor när cannabis blir lagligt i Tyskland

Från den 1 april får tyskarna ha 25 gram cannabis på fickan och tre cannabisplantor i hemmet

Att bruka cannabis är från och med måndagen lagligt för personer över 18 år i Tyskland. Som mest får man ha 25 gram cannabis på sig och odla tre cannabisplantor i hemmet. Kritiker oroar sig för att den nya lagen ska bidra till att normalisera drogbruk bland unga.

Vid midnatt natten till 1 april samlades hundratals personer vid Berlins symboliskt betydelsefulla stadsport Brandenburger Tor för att tända sin första helt lagliga cannabiscigarett. Den 1 juli blir det dessutom möjligt att köpa som mest 50 gram cannabis i månaden genom att gå med i särskilda föreningar.

Det den tyska regeringen hoppas på genom att tillåta privat bruk av cannabis är slå undan benen för den svarta marknaden och minska bruket av cannabis av dålig kvalitet.

Sluttande plan

Men det som ses som en frihetsreform av en del, ser andra som ett sluttande plan för folkhälsan. Inte bara kommer bruket av cannabis att öka, menar de. Droganvändning generellt riskerar dessutom att normaliseras och förskönas.

– Ur vår synpunkt är lagen en katastrof, säger Katja Seidel, som arbetar vid ett centrum för missbrukare i Berlin, enligt The Guardian till nyhetsbyrån AFP.

Att lagen innehåller ett förbud mot att röka cannabis inom 100 meter från skolor, förskolor och idrottsanläggningar ger man inte mycket för. Inte heller tror kritikerna att regeringens utlovade kampanj om hälsoriskerna och förebyggande arbete kommer att ge någon större effekt.

Enligt statistik från 2021 hade 8,8 procent av Tysklands vuxna befolkning mellan 18 och 64 år använt cannabis minst en gång de föregående 12 månaderna. Bland barn mellan 12 och 17 år var andelen 10 procent.

Lång process kring lagen

Vägen till en lag har varit lång och snårig, och Kristdemokraternas ledare Friedrich Merz har lovat att riva upp den i det fall oppositionen kommer till makten i valet 2025.

Även om privat bruk av cannabis tolereras i flera EU-länder, är det bara Luxemburg, Malta och nu även Tyskland som gjort det helt lagligt.

Också i Sverige finns en debatt om huruvida cannabis borde vara tillåtet eller inte. Under senare år har mätningar bland yngre människor visat på en mer positiv inställning till cannabis, och många politiska ungdomsförbund vill liberalisera cannabispolitiken.

Skyttedals stöd för cannabis

När Rebecka Öberg, politisk sekreterare för IOGT-NTO, tidigare i år kommenterade den tyska regeringens beslut att legalisera cannabis hänvisade hon till den kristdemokratiska europaparlamentarikern Sara Skyttedal och dennas utspel om cannabis.

– Svensk politik har traditionellt varit föredömligt restriktiv i fråga om cannabis. När Sara Skyttedal förespråkade legalisering bestraffades hon omedelbart för det. Men [Tysklands nya lag] kan öppna för vidare politisk överläggning, sa Rebecka Öberg till magasinet Accent.

---

Fakta: Cannabis i EU

  • Tyskland är det tredje EU-land efter Malta och Luxemburg som legaliserar cannabis och cannabisodling. Även i Tjeckien diskuteras lagstiftning för att tillåta privat bruk.
  • I år inleddes ett fyraårigt pilotförsök med laglig användning, odling och försäljning av cannabis i Nederländerna, i första hand i städerna Breda och Tilbury.
  • I Nederländerna har bruk av cannabis inte varit lagligt, även om den som påträffas med innehav av små mängder inte blir straffad. Cannabiskaféer får sälja drogen om de uppfyller vissa krav, som att inte sälja till minderåriga eller göra reklam.
  • I Italien är det tillåtet att bruka och odla små mängder cannabis. Medicinsk cannabis är tillåtet, liksom i flera andra EU-länder.
  • Portugal avkriminaliserade bruket av cannabis 2001 och konsumtion och innehav av små mängder behandlas som ett administrativt brott.
  • I Spanien är privat konsumtion av cannabis inte förbjuden, även om bruk på öppen plats betraktas som störande i det offentliga.

---

Fler artiklar för dig