Nyheter

Här har Swish varit en ekonomisk framgång för kyrkan

Enskilda summorna som swishas är högre än de kontanter som lades i kollekten

Det varken klirrar eller prasslar särskilt mycket när kyrkvärdarna samlar in kollekten ens i en fullsatt kyrka nu för tiden. Men tekniskt försigkomna församlingar har ändå lyckats öka sin kollekt rejält, tack vare Swish.

Redan 2016 var det möjligt att ge kollekt genom mobiltjänsten Swish i samtliga 13 stift i Svenska kyrkan. I Göteborgs stift fanns församlingar som fick in mer än en tredjedel av kollekten på så sätt, rapporterade Sveriges Radios Ekot.

Trenden har fortsatt, och i dag finns kyrkor som helt övergått till att ta in kollekten genom Swish, såsom i Tjörns pastorat.

– Kollekthåven tror jag kommer landa relativt snart i museerna, sa dåvarande kyrkoherden Johan Ernstson till P4 Göteborg för ett drygt år sedan.

Ett skäl till att sluta med kontanthanteringen är att den kostar för mycket. Många församlingar har dessutom ökat sin kollekt genom att ta in den digitalt, i och med att de enskilda summorna som swishas oftast blir högre än de kontanta gåvorna brukade vara.

Tredubblade kollekten

Statistik från Fässbergs församling i Mölndal visar att kollektintäkterna blivit nästan tre gånger så stora sedan de började ta emot kollekt via Swish, uppger P4 Göteborg. Majoriteten ger mer än 50 kronor i digital kollekt, medan hela 20 procent ger mellan 200 och 1 200 kronor.

– Swishen gör ju det lätt att ge större summor. Vi går inte runt med så mycket pengar kontakt i en plånbok. Det är enklare att kunna ge mycket till det som känns väldigt angeläget [via Swish], säger församlingsherde Johannes Imberg till radion.

Bland frikyrkorna ser det troligen ut på ett snarlikt sätt, även om det saknas en övergripande bild av deras kollektinsamling. Även där har Swish blivit det främsta sättet att ta in pengar och gåvor som inte kommer in via giro och andra banköverföringar, och många församlingar hanterar knappt kontanter längre.

Fler artiklar för dig