Nyheter

Ärkebiskopen: ”Glad över att få röra mig i mysteriets gränsland”

Debattartikel på påskdagen tar avstamp i omtalad SVT-intervju

“Uppståndelsen springer ur något som är bortom gränsen för vår kunskapsförmåga, men den beskriver också vad som finns bortom denna gräns.” Det skriver ärkebiskop Martin Modéus i Dagens Nyheter på påskdagen.

“Det vet väl inte jag.” Ärkebiskop Martin Modéus första och spontana svar på frågan om hur Jesu uppståndelse gick till fick nog en och annan tittare att höja på ögonbrynen i december i fjol.

Det är också den delen av en längre intervju som ärkebiskopen tar avstamp i när han nu djupdyker i händelsen som utgör den kristna trons fundament.

“När journalisten Anders Holmberg i december ställde frågan till mig om jag tror på uppståndelsen i SVT-programmet ‘30 minuter’ var svaret givet. Jag tror på uppståndelsen. Detta ligger i själva kärnan i den kristna tron. Detta är den världsvida kyrkans tro. Och min”, skriver han i en debattartikel i Dagens nyheter.

Ärkebiskop Martin Modéus

Uppståndelsen “inte bara en faktafråga”

“Men när han frågade hur det gick till svarade jag: ‘Det vet väl inte jag!’ Av de många reaktionerna verkar det som om det var befriande att tron på uppståndelsen inte bara är en faktafråga. Den handlar om något mer, något i grunden outsägligt. Med teologins språk ett mysterium.”

Martin Modéus går vidare till att beskriva hur han ser på uppståndelsens mysterium, och på dess koppling till bönen.

“För många finns bönen i andningen, i en outtalad relation till en verklighet som bara kan anas. Kanske som en outforskad relation till en okänd vän”, skriver han.

“Mysteriet är närvarande och bekräftas av berättelsen om uppståndelsen.”

Ärkebiskopen avslutar med den hälsning som för kristna världen över är påskens signum: “Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden!”

Fler artiklar för dig