Nyheter

Efter biskopsvalet: Kritik mot stiftsanställda - gav öppet stöd till Ulrica Fritzon

Anställda förordade kollegan Ulrica Fritzson som biskopskandidat. Stiftsdirektorn: Vi kan inte tystnadsbelägga medarbetare

Olämpligt och illojalt, eller ett uttryck för var och ens yttrandefrihet? Åsikterna går isär om att anställda i Skara stift öppet och i sociala medier uttryckte sitt stöd för en kollega som ställde upp i, och sedan vann, biskopsvalet i Skara.

För en vecka sedan stod det klart av Ulrica Fritzson, stiftsteolog i Skara stift, med knapp marginal vunnit biskopsvalet Skara redan i första omröstningen. Hon vigs till biskop i höst, då biskop Åke Bonnier går i pension. Hon blir därmed den första kvinna i ämbetet i Svenska kyrkans äldsta stift.

Bakom kulisserna har det dock gnisslat en del i stiftet. Det kan i första hand kopplas till den utfrågning av de sex biskopskandidaterna som hölls den 6 mars, och frågan: ”Kommer du, om du blir biskop, att präst- eller diakonviga personer som är emot samkönade äktenskap?”

Den kandidat som hade fått flest röster i nomineringsvalet, Ulrica Fritzson, var en av tre som svarade att hon inte skulle släppa igenom prästkandidater som inte var villiga att viga samkönade par.

Jan Eckerdal, som hade fått näst flest röster, sa att han inte skulle låta ”en stickfråga” avgöra, utan att det handlar om en helhetsbedömning. Samtidigt sa han att han inte skulle viga någon som inte ställde upp på kyrkans hållning, det vill säga att kyrkan tillåter samkönade äktenskap. Liknande svar, där vikten av helhetsbedömning lyftes fram, gav också de två andra kandidaterna.

”En stickfråga”

Att Jan Eckerdal använt ordet ”stickfråga” beskrevs efteråt som förminskande i en debattartikel i Kyrkans tidning. Uttrycket kritiserades också i inlägg i sociala medier som delades av några anställda på stiftskansliet. De lyfte också fram artiklar där Ulrica Fritzson beskrevs som en ”unik” kandidat genom sin inställning i frågan till samkönade äktenskap.

Dessa, liksom andra, exempel på ställningstagandet för en kandidat på bekostnad av en annan, fick både präster och nomineringsgrupper i Skara stift att reagera.

”Agerandet är förödande, och riskerar att skada stiftsorganisationen som helhet och underminera förtroendet för enskilda medarbetare, som i detta fall visar uppenbara prov på omdömeslöshet”, står det i en skrivelse som inkom till stiftet veckan före biskopsvalet, vilket genomfördes den 20 mars.

Företrädare för tre olika nomineringsgrupper vände sig också till stiftet, och påtalade att stiftsorganisationen skulle kunna uppfattas som partisk.

”Vi har alltså i dagsläget en situation där stiftsorganisationen tydligt verkar förorda en biskopskandidat. Oavsett vilken kandidat man föredrar är detta en högst beklaglig situation”, skrev en företrädare den 15 mars.

Hänvisar till yttrandefriheten

Stiftsdirektor Niklas Grahn är inte förvånad över att ett biskopsval väcker känslor och reaktioner, även om han inte känner till att liknande frågor rests kring tidigare biskopsval i stiftet.

Niklas Grahn, stiftsdirektor i Skara.

Hur ser du på kritiken mot att flera stiftsmedarbetare stöttade en specifik kandidat?

– Vi kan inte tystnadsbelägga medarbetare eller deras stöd för enskilda kandidater, och det gäller oavsett om de själva är röstberättigade eller inte. Det handlar just om privata åsikter, och ska naturligtvis inte uttryckas som om de vore stiftets officiella, eller i stiftets kanaler. Det är en gräns som är viktig, och utifrån den kännedom vi har och har den bedömning vi gjort, så har inte den gränsen överskridits, säger Niklas Grahn till Dagen.

”Allt som är tillåtet är inte lämpligt”, säger kritikerna. Hur ser du på det?

– Jag vill inte bedöma vad som är lämpligt och inte, där finns det olika uppfattningar. Men det är olyckligt att några uppfattar att det påverkar förtroendet för stiftsorganisationen.

– Redan i uppstarten av valprocessen, och i samtal med våra medarbetare, har vi påtalat att det kan vara viktigt att tänka på hur det kan uppfattas när man som förtroendevald eller stiftsanställd uttalar sig.

Hur har dialogen sett ut med kritikerna?

– Det har sett lite olika ut. Det här är ju personer vi möter i olika sammanhang, och någon har jag talat med, ringt upp och bjudit in till samtal. När vi utvärderar valprocessen tar med oss allt detta, och om ytterligare samtal behöver föras på något sätt.

– Min uppfattning är att det finns en god sammanhållning i Skara stift, med utrymme för olika uppfattningar, och det ska vi värna om. Nu har stiftet valt en biskop utifrån ett unikt starkt stöd och förtroende, det är grunden för det fortsatta arbetet.

”Otillbörlig valpåverkan”

Dagen har talat med några av dem som haft synpunkter på att stiftsanställda öppet förordat en specifik biskopskandidat. De vidhåller att yttringarna kunnat uppfattas som ”otillbörlig valpåverkan”.

– Det försätter dessutom den blivande biskopen i en situation där hon riskerar att ifrågasättas i delar av stiftet, säger en av personerna.

Ulrica Fritzson, Skara stift.
Fler artiklar för dig