Nyheter

45 påskresenärer omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Skulle genomföra pilgrimsvandring i staden Moria i Sydafrika

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Resenärerna ska ha varit på väg till staden Moria för att där genomföra en pilgrimsvandring.

Människorna på bussen var på väg från Botswana för att delta i pilgrimsvandring i staden Moria – en vandring som varje påsk brukar locka hundratusentals troende inom den afrikanska rörelsen Zion Christian Church. Årets pilgrimsvandring i Moria är den första gången sedan covid-19-pandemins utbrott.

Enligt Sydafrikas president Cyril Ramaphosa tros alla offer ha varit från Botswana.

Myndigheter varnar

Olyckan inträffade nära staden Mokopane, runt 20 mil norr om huvudstaden Pretoria, när busschauffören ska ha förlorat kontrollen över fordonet. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld. Den enda överlevaren är enligt myndigheterna ett åttaårigt barn som fått allvarliga skador.

Inför påsk brukar sydafrikanska myndigheter varje år varna för risken för trafikolyckor på de tungt trafikerade vägarna. Förra året omkom fler än 200 påskresenärer i olyckor, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Växande rörelse

Zion Christian Church, som de förolyckade resenärerna ska ha tillhört, är en av de största och snabbast växande rörelserna bland de så kallade självständiga afrikanska kyrkorna. Beteckningen avser nyare afrikanska trossamfund som inte grundats av västerländska missionärer utan av afrikaner.

De självständiga afrikanska kyrkorna är inte sällan synkretistiska och blandar klassisk kristen teologi blandas med afrikansk folktro.

Fler artiklar för dig