Nyheter

Snart hettar det till i Equmeniakyrkans kyrkoledarval

Namn ska presenteras och utfrågningar påbörjas - Equmeniakyrkans process att hitta ny kyrkoledare fortsätter

Efter påsk kommer alla kandidater som gått vidare i processen att presenteras öppet. Det hela följs upp av en utfrågning av kandidaterna. Inom de närmsta veckorna kommer flera viktiga steg tas i Equmeniakyrkans process att hitta en ny kyrkoledare.

Ja, vem är det som ska ta över rollen som kyrkoledare i Equmeniakyrkan när Lasse Svensson slutar? Och vem eller vilka blir de biträdande kyrkoledarna? Processen har pågått ett tag och flera kandidater har redan klivit fram och berättat vad de vill, exempelvis Karin Wiborn och Joakim Hagerius som i dag är biträdande kyrkoledare.

Samtidigt har det funnits potentiella kandidater som hållit sig anonyma, där det spekulerats en hel del om det är någon som står redo att kliva fram ur skuggorna. Inte minst är Niklas Piensoho ett namn som det pratats en del om, trots att han i dag är pastor inom pingströrelsen.

Namnen klara

George Olvik, kommunikationschef Equmeniakyrkan.

Sex namn har hittills offentliggjorts i kyrkoledarvalet och om det finns någon mer kommer vi att få reda på det snart. Veckan efter påsk ska nämligen alla namn ligga på bordet, då kyrkostyrelsen berättar vilka som kommer att gå vidare i processen.

– Det kommer att läggas ut på hemsidan och sociala medier när namnen är klara. Jag vet inte exakt vilken dag som vi släpper namnen, det är kyrkostyrelsen som arbetar med det här, säger George Olvik, kommunikationschef på Equmeniakyrkan, till Dagen.

Han kan i nuläget inte säga exakt hur många personer det handlar om.

Kommer det att dyka upp något nytt namn nästa vecka?

– Det får vi se, säger George Olvik.

– Det finns ett gäng öppna kandidater och vissa, fler än en, som ännu inte gått ut med sitt namn. Det här blir spännande.

Blir utfrågning

Efter att namnen presenterats kommer nästa steg att vara en utfrågning. Den kommer att vara tillgänglig tisdagen den 23 april klockan 18.00.

– Vi har valt att spela in utfrågningarna i förväg, för att sedan släppa dem med alla kyrkoledarkandidaterna samtidigt. Vi har valt att inte göra det här live, för vi tror att det kommer att bli mer rättvist på det här sättet.

George Olvik berättar att medlemmar och församlingar gärna får skicka in frågor till kandidaterna, efter att alla namn offentliggjorts. Tanken är att alla ska kunna vara med och påverka på det sättet, där målet är en så transparent process som möjligt. Utfrågningarna kommer enbart ske med dem som kandiderar till ny kyrkoledare, inte till biträdande.

– Till slut är det kyrkokonferensen som väljer och ingenting är klart förrän konferensen fattat sitt beslut, säger George Olvik.

På så sätt kan det dyka upp andra namn utanför den process som samfundet själva styr över, även om det skulle vara en stor överraskning om det blev så. Kyrkokonferensen hålls i augusti och där går kyrkoledarvalet i mål.

De kandidater som hittills är kända är Peter Bernhardsson, Ida-Maria Brengesjö, P-O Byrskog, Jenny Dobers, Joakim Hagerius och Karin Wiborn.

---

Fakta: Equmeniakyrkan

  • Equmeniakyrkan är ett relativt nybildat samfund, som bildades år 2011 genom en ihopslagning av Svenska Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige.
  • Samfundet har ungefär 59 000 medlemmar och är därmed ett av de större frikyrkosamfunden, även om medlemsantalet minskat.
  • Mellan 14–18 augusti är det kyrkokonferens och då ska Equmeniakyrkan utse en ny kyrkoledare, efter att nuvarande Lasse Svensson lämnar.

---

Fler artiklar för dig