Nyheter

Salwan Momika lämnar Sverige - koranen bränns fortfarande

Samtidigt fastslår hovrätten att en koranbränning i Linköping var hets mot folkgrupp

Koranbrännaren Salwan Momika har lämnat Sverige för att söka asyl i Norge. Han har fått stort fokus för sina religiösa provokationer, som faktiskt fortsätter även efter att han försvunnit från scenen.

Sverige har svikit mig, är Salwan Momikas budskap efter att ha nekats asyl. Migrationsöverdomstolen har nu slagit in den sista spiken i kistan då de meddelade att de inte tar sig an hans fall.

– Jag är på väg till Norge. Sverige tar bara emot terrorister som beviljas asyl och ges skydd medan filosofer och tänkare blir utvisade, säger Salwan Momika, enligt Expressen.

Under sin tid i Sverige har han väckt enorm uppmärksamhet i och med sina offentliga demonstrationer där han eldat upp Koranen, bland annat utanför en moské. Hans agerande har skapat debatt om svensk yttrandefrihet, har påverkat terrorhotet samt med all sannolikhet försenat det svenska Natomedlemskapet.

Ska respektera

Vad som kommer att hända honom i Norge återstår att se, möjligtvis kommer han att skickas tillbaka till Sverige i enlighet med Dublinkonventionen, eller så får han en ny chans när det gäller asyl.

Några koraner verkar han i alla fall inte vara redo att bränna i Norge, utan säger att han kommer att respektera landet han kommer till.

– Om de säger att det skadar landet kommer jag inte att bränna Koranen, säger han till Expressen.

Fortsatta manifestationer

Men Salwan Momikas sorti från rampljuset innebär inte att det har slutats elda Koranen i Sverige, men det hela sker numera utan större medial bevakning. För det är en kvinna som försöker ta över Salwan Momikas roll. Hon har tidigare funnits med som åhörare på hans manifestationer, bärande på ett stort kors där hon ropat såväl bibelord som slagord mot islam samtidigt som Koranen satts i brand.

Nu har hon alltså själv klivit fram och börjat elda Koraner, flera gånger har det skett i Stockholm men nyligen eldade hon också upp ett exemplar på en manifestation i Göteborg.

Kvinnan har vid tidigare tillfällen beskrivit sig som präst och har varit verksam i Allmänna apostoliska kyrkan, ett litet samfund som beskriver sig som en oberoende katolsk kyrka. Numera finns hon inte kvar i den positionen.

“Har inom vår kyrka på egen begäran slutat hos oss. Vi riktar ett stort tack för den tid som varit”, skriver kyrkan på sin egen hemsida.

Två män bränner koranen på Mynttorget i centrala Stockholm.

Blir straffad

När det gäller koranbränningar kommer samtidigt beskedet att hovrätten slår fast att den 27-årige man som på annat håll eldat en koran döms för hets mot folkgrupp. Detta skedde för några år sedan utanför domkyrkan i Linköping, där mannen hade lindat in Koranen i bacon och samtidigt spelade högerextrem musik. Askan lämnades sedan utanför en moské, vilket dokumenterades och spreds via nätet. Mannen fälldes först i tingsrätten, och får villkorlig dom.

Fler artiklar för dig