Nyheter

Pingstkyrkans akutboende i Västervik får extramånad – kommunen förlänger samarbete

Hemlösa slipper hamna på gatan i månadsskiftet

Akutboendet för hemlösa skulle egentligen stänga i månadsskiftet, men Västerviks kommun förlänger samarbetet med pingstkyrkan under ytterligare en månad. De hemlösa slipper nu hamna på gatan när mars övergår i april.
– Nu kan de släppa den akuta oron över vad som kommer hända. Det ger en trygghet och ett lugn, säger Michael Nyborg, social pastor i Pingstkyrkan i Västervik.

Bakgrunden till att pingstkyrkan och kommunen de senaste månaderna drivit ett akutboendet är en händelse som skakade om Västervik i november i fjol. En hemlös man frös ihjäl på en offentlig toalett när han hade sökt skydd mot kylan över natten.

– Redan vintern innan hade vi sett att hemlösa sov på toaletter, men det som hände nu gjorde att det här samarbetet mellan oss och kommunen tog fart, säger Michael Nyborg, social pastor i pingstkyrkan.

Michael Nyborg, social pastor på LP-center i Västervik, samt regionledare för LP-verksamheten i Östergötland och Sörmland.

Västerviks kommun beslutade att ge församlingen ett bidrag på 400 000 kronor för att möjliggöra ett akutboende. I början av december kunde pingstkyrkan projektanställa två personer och erbjuda hemlösa tak över huvudet och mat på bordet.

– Ett sådant projekt kostar ju en del. Som församling som lever på frivilliga gåvor har vi ingen möjlighet att driva det här själva, säger Michael Nyborg.

Lösning har inte nåtts

Tanken var från början att akutboendet skulle hålla öppet under fyra månader, för att därefter ersättas av en mer långsiktig lösning. Boendet inrättades i pingstkyrkans bottenvåning i lokaler som i vanliga fall nyttjas till församlingens ordinarie verksamheter. Men när de fyra månaderna nu passerat har någon permanent lösning ännu inte nåtts.

För att en lösning ska kunna komma till stånd under de kommande veckorna förlänger nu Västerviks kommun samarbetet med församlingen i ytterligare en månad. I praktiken innebär det att församlingen får ytterligare 100 000 kronor i bidrag.

– Vi kände att vi behövde lite mer tid på oss för att kunna hitta en permanent lösning. Om det blir kommunen själv som ska driva något med oss vid sidan av eller om det blir något annat sätt vet vi just nu inte. Men det vi vet är att vi behöver hitta andra lokaler, säger Michael Nyborg.

Akutboendet i Pingstkyrkan i Västervik.

”Ger en trygghet och ett lugn”

För de personer som just nu bor på boendet innebär förlängningen att de slipper hamna på gatan när mars övergår i april.

– Hjälpen handlar ju till stor del om att hjälpa de här personerna att få ordning på sitt liv, både när det gäller boende och att få ett socialt sammanhang. Nu kan de släppa den akuta oron över vad som kommer hända. Det ger en trygghet och ett lugn, att ”okej, nu har vi lite tid på oss”.

Sedan december har sammanlagt ett tiotal personer fått skydd mot kylan i pingstkyrkans akutboende. Som mest har sex personer bott där samtidigt, berättar Michael Nyborg.

Det är inte första gången som pingstkyrkan och kommunen tillsammans driver ett akutboende i Västervik. Redan i mitten av 2010-talet fanns ett liknande samarbete.

---

Fakta: Västervik

  • Pingstkyrkan i staden har 200 medlemmar. Till gudstjänsterna kommer mellan 60 och 80 personer.
  • Västerviks kommun är belägen i nordligaste Kalmar län, och har drygt 36 000 invånare.

---

Fler artiklar för dig