Nyheter

Stor manifestation för avsatta Karolinska-läkaren Karin Pettersson

Kollegor i öppet brev: Vi har svårt att tänka oss en mer lojal och ärlig arbetskamrat

Nyligen blev Karolinska universitetssjukhusets förlossningschef och överläkare Karin Pettersson avskedad. Orsaken var bland annat därför att hon påstods haft otillåtna bisysslor i Immanuelskyrkan Stockholms vårdbolag Vård AB.
Under onsdagen demonstrerade kollegor till stöd för Karin Pettersson.

I ett öppet brev till Karolinskas styrelseordförande vädjar undertecknarna om en opartisk utredning kring avskedandet av Pettersson. Hittills har över 3 000 personer skrivit på.

“Karin Petersson åtnjuter ett ytterst solitt renommé, och hon betraktas som en mycket kompetent och viktig kollega. Det är därför svårt att förstå att hon nu anklagas för att vara illojal mot Karolinska Universitetssjukhuset. Vi har svårt att tänka oss en mer lojal och ärlig arbetskamrat. Hennes arbetsinsats har sedan många år varit oerhörd med en hög grad av tillgänglighet både lokalt och nationellt”, skriver undertecknarna.

Karin Pettersson

Megafon och plakat

På onsdagen gick även kollegorna utanför sjukhusens väggar och demonstrerade, bland annat i Huddinge, Solna och Kalmar. Med megafoner och plakat riktade de sig till ansvariga tjänstemän.

– Karolinska har bedrivit en repressiv personalpolitik. Det har inte minst yttrat sig hos oss där ett flertal chefer fått sluta från sina tjänster på väldigt vaga grunder, säger Ida Lagerström, ST-läkare på förlossningsvården till Aftonbladet.

Nya regler

Ett nytt regelverk har i spåren av Macchiarini-skandalen tagits i bruk, men dessa regler påstås leda till en arbetsmiljö som är “kafkaartad”, enligt 79 läkare som skrivit under en debattartikel i DN.

Läkarna befarar att reglerna inte bara hotar individuella karriärer utan även sjukhusets förmåga att hålla hög nivå på vård och även den medicinska forskningen. De efterlyser därför en översyn av regelverket, särskilt när det gäller tolkningen av vad som utgör bisysslor. De menar sammanfattningsvis att “det är helt omöjligt att göra rätt på Karolinska”.

Vår församling stöttar Karin personligen med omsorg och kärlek.

—  Greger Hjelm, ordförande Immanuelskyrkan
Greger Hjelm, ordförande i Immanuelskyrkan Stockholm.

“Personligt stöd”

Dagen har försökt komma i kontakt med Karin Pettersson men utan framgång, och i stället blivit hänvisad till Immanuelskyrkan Stockholms ordförande Greger Hjelm.

– Det jag kan säga är att vår församling stöttar Karin personligen med omsorg och kärlek. Vi har inte diskuterat själva sakfrågan vid Karolinska, utan människor kontaktar oss för att höra huruvida hon får det stöd hon behöver, säger han till Dagen.

– Och jag vet att Karin känner ett starkt personligt stöd. Hon har ett stort förtroende i församlingen där hon sitter i styrelsen för vårt vårdbolag och varit medlem sedan många år, säger han.

Fler artiklar för dig