Nyheter

Säpo inför påsken: ”Extremister kan rikta in sig på symboliska platser”

Men Säkerhetspolisen pekar inte ut kyrkor som specifika tänkbara måltavlor, som Norges säkerhetspolis har gjort

Norsk säkerhetspolis varnar för att kyrkor kan vara måltavlor för terrorister i påsk. I Sverige påminner Säkerhetspolisen om att våldsbejakande extremister kan rikta in sig på symboliska platser.
– Vi pekar inte ut kyrkor som specifika tänkbara måltavlor, säger Karin Lutz, presstalesperson vid Säpo, till Dagen.

Inför påsken har alltså Norges motsvarighet till Säpo, myndigheten PST, uttalat att kyrkor och kristna församlingar kan vara måltavlor för terrorism. Den norska polisen, som annars är obeväpnad, får därför just nu bära vapen i tjänsten. Samtidigt ska varningen inte ha föranletts av något specifikt hot. Norrmännen uppmanas att fira påsk som vanligt.

I Sverige pekar Säpo inte ut kyrkor som tänkbara måltavlor på det sätt som norska PST gjort. Det uppger Karin Lutz, presstalesperson vid myndigheten, för Dagen. Samtidigt påminner hon om att terrorhotnivån i Sverige sedan i somras är förhöjd till fyra på femgradig skala, vilket innebär att terrorhotet bedöms vara högt.

Karin Lutz, presstalesperson vid Säpo.

– Och vi vet att våldsbejakande extremister kan rikta in sig på platser som kan uppfattas som symboliska mål. En del av anledningen till att vi gått ut med att terrorhotet är högt är att varje enskild aktör ska kunna vidta de säkerhetsåtgärder som behövs utifrån den verksamhet som man har, säger hon.

Vore det inte bättre för kyrkorna om de tydligare fick veta om Säpo om bedömer att de är särskilda måltavlor eller inte i påsk?

– Skulle det vara så att vi får information om ett konkret hot mot ett utpekat målval så vidtar vi åtgärder. Exakt vilka åtgärder det kan röra sig om kan vi inte gå in på. Men vi chansar inte med liv, säger Karin Lutz.

Påminner om säkerhetsråd

Hon påminner vidare om att kyrkor och trossamfund bör vara uppmärksamma på de säkerhetsråd som myndigheterna ger.

– Just Säpos roll är att berätta om hur hotbilden gentemot Sverige ser ut. Men till exempel har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gett ut råd om vad trossamfund kan tänka på när det gäller säkerheten.

---

Fakta: Terrorhotnivån i Sverige

  • Säkerhetspolisen höjde i augusti 2023 terrorhotnivån från en trea till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att terrorhotet bedöms vara högt.
  • Hotnivåskalan består av fem nivåer: inget identifierat hot (1), begränsat hot (2), förhöjt hot (3), högt hot (4) samt mycket högt hot (5).

---

Fler artiklar för dig