Nyheter

Biskopen genomför specialvisitation – på grund av prästbrist

”Kan säkert uppfattas som skarpt av församlingen eller pastoratet, men det här är en del av ett lagspel”

Med anledning av prästbristen i Sandvikens pastorat har biskop Karin Johannesson beslutat att genomföra en specialvisitation.
– Biskopen kommer för att träffas, prata och ge stöd, säger Niklas Nyman, avdelningschef vid Uppsala stift, till Arbetarbladet.

”Biskopen har fått tydliga signaler om att den organisatoriska bärkraften i pastoratet nu är så kraftigt försvagad att den pastorala bärkraften därigenom är allvarligt hotad.”

Så står det i mejlet från Uppsala stift till Sandvikens pastorat där pastoratet får information om att biskop Karin Johannesson planerar att genomföra en specialvisitation. Formuleringen om den kraftigt försvagade organisatoriska bärkraften kan mer rakt på sak beskrivas som: brist på präster, diakoner och musiker.

– Om man inte har det finns en risk för att den pastorala bärkraften knäcks. Utan pastoral bärkraft kan man inte vara en kristen församling, säger avdelningschefen Nicklas Nyman till Arbetarbladet.

Beskedet om att biskopen i Uppsala stift planerar att besöka Sandviken tycks ha väckt förvåning hos i vart fall delar av pastoratet.

– Det är så nytt att vi inte hunnit diskutera det på något möte än. Vi vet inte riktigt vad det här innebär, vad stiftet menar. Men de ska skicka mer information, säger kyrkorådets ordförande Gunnar Fahlander (S) till tidningen.

”Vi spelar i samma lag”

När tidningen frågar hur det ska tolkas att just Sandvikens pastorat blir föremål för en specialvisitation, när svårigheter att tillsätta vakanser märks på många håll i kyrkan, svarar Niklas Nyman vid Uppsala stift:

– Biskopen kommer för att träffas, prata och ge stöd. Det kan säkert uppfattas som skarpt av församlingen eller pastoratet, men det här är en del av ett lagspel. Jag vill verkligen betona att det här är ett stöd, vi spelar i samma lag.

Till Kyrkans tidning säger Niklas Nyman att stiftskansliet har ett uppdrag att utbilda personal till kyrkans fyra profilyrken: präst, diakon, kyrkomusiker och församlingspedagog.

– Men vi kan också hjälpa till att söka förbättringar i arbetsmiljön som gör att det är lättare att anställa, säger han.

Karin Johannessons specialvisitation i Sandvikens pastorat ska genomföras i maj.

Att genomföra visitationer i stiftets församlingar är en del av biskopens uppdrag enligt kyrkoordningen. Vid särskilda situationer kan en biskop välja att genomföra en specialvisitation.

Fler artiklar för dig