Nyheter

Daniel Alm betvivlar arbetsrättsliga skäl för varsel om uppsägning

Kommenterar till Dagen: Beklagar att han inte fått ge sin bild inför församlingen i Västerås • Församlingsstyrelsen: Då måste även den andra parten få göra det. Varken parterna eller församlingen ska behöva utsättas för den situationen.

Daniel Alm menar att det troligtvis saknas arbetsrättsliga skäl för att varsla honom om uppsägning av tjänsten som pastor och föreståndare för Västerås pingstförsamling. Han hävdar också att han inte har fått ge sin bild och svara på frågor inför styrelsen och församlingen.

Daniel Alm bekräftar att han under måndagen blivit meddelad uppsägningen från församlingen där han arbetat sedan 2006. I ett skriftligt uttalande till Dagen skriver Alm att han beklagar “den hast processen fick de senaste dagarna inför årsmötet”. Han säger också att han vädjade om lugn och återhållsamhet för att söka dialog, men att det avvisades.

Daniel Alm skriver vidare: ”Arbetsrättsligt tror jag inte att det finns några sakliga skäl för detta varsel. Än är heller inga beslut fattade i församlingen som rätteligen har att hantera min situation som föreståndare.”

Daniel Alm talar på konferensen Pingst pastor international 2023.

Vill möta församlingen

Slutligen uppger Alm att han förstår att situationen är komplex, men att han tycker att han någon gång borde kunna få möta styrelsen och församlingen för att ”ge min bild, svara på frågor, söka förlåtelse och förståelse för att därefter hitta möjliga och goda gemensamma lösningar för vår församling.”

Jan-Eric Rönngren, rådgivare på Arbetsgivaralliansen, med inriktning på trossamfund, församlingar och ekumeniska organisationer.

Jan-Eric Rönngren, som för Arbetsgivaralliansens räkning varit rådgivare till styrelsen i Västerås Pingst i förhandlingarna kring Daniel Alm säger att det är svårt att kommentera hastigheten i diskussionerna, och att man kan se det från flera olika håll.

– Styrelsen och Daniel Alm har haft olika idéer om hur det här borde lösas, och det är det som gör att man till slut tar till den drastiska åtgärden att säga upp, kommenterar Jan-Eric Rönngren.

Brustet förtroende bakom

Han förklarar att det är förtroendefrågan det handlar om när Daniel Alm nu meddelas uppsägning med motiveringen ”personliga skäl”. Bakom ligger två relationer till kvinnor som Daniel Alm själv sagt har gått för långt. På frågan om det finns en arbetsrättslig grund för uppsägningen, det som Alm ifrågasätter, svarar Jan-Eric Rönngren:

– Det kan ytterst bara arbetsdomstolen uttala sig om. Sedan kan vi andra göra en bedömning, även om den aldrig kan vara 100-procentig. Jag avstår från att göra en gissning i detta, säger han.

Jan-Eric Rönngren framhåller också att det arbetsrättsligt är styrelsen som är arbetsgivare och inte hela församlingen.

Berättelser från olika parter

Wivecka Ljungh, vice ordförande i församlingens styrelse, bemöter den nu arbetsbefriade pastorns kritik mot att han inte ska ha fått föra fram sin sak inför församlingen. Hon och styrelsen anser att om Daniel Alm ska få belysa sin berättelse i församlingen så måste även den andra parten få göra det.

– Vi tycker inte att varken parterna eller församlingen ska behöva utsättas för den situationen – och därför har en oberoende utredning fått hantera detta, säger Wivecka Ljungh.

Hon uppger också att styrelsen har bokat tid för samtal med Daniel Alm en bit in i april, men betonar att detta är skilt från själva anställningsfrågan.

Porträtt
Fler artiklar för dig