Nyheter

Påskkalas för behövande i Stockholm väntas samla 750

För elfte året erbjuds lunch och gemenskap under påskens högtidsdagar

Ett alternativt påskfirande öppet för alla. Så beskriver arrangörerna bakom Påsk i gemenskap helgens samlingar i Stockholm som erbjuder lunch och en stunds samvaro.

Det är elfte året som Ny gemenskap anordnar träffarna – i år tillsammans med Hela människan, Immanuelskyrkan och Västermalms församling. 750 gäster väntas besöka de tre samlingarna som erbjuds lördag, söndag och måndag. Helene Rödbro, kommunikatör på Ny gemenskap, ser ett stort behov av träffarna.

– Under jul och påsk träffar många sina familjer eller reser bort. Vi vill erbjuda ett alternativ för alla som inte har de möjligheterna, hit får alla komma.

Påsklunch, påskgodis och musik utlovas under samlingarna som engagerar runt 50 volontärer. Helene Rödbro berättar att flera gäster återkommer år efter år.

– För dem blir Påsk i gemenskap som en familj. Det visar ju att de tycker att det här är en bra grej.

Helene Rödbro, kommunikatör Ny gemenskap.

Ny gemenskap märker hur fler och fler människor kommer till de frukostar organisationen erbjuder sex dagar i veckan. 2021 delade de ut 99 000 frukostar, 2023 var motsvarande siffra 130 000.

– Framför allt ökar det i målgruppen som har ett ganska ordnat liv med jobb och bostad, men som inte har råd med mat, säger Helene Rödbro.

Och bland de som saknar jobb och bostad är frukosten en viktig del för att klara sig.

– För många är det här det enda målet mat de får under dagen.

---

Fakta: Påsk i gemenskap

  • Påskafton, lördag 30 mars, Immanuelskyrkan klockan 12-14
  • Påskdagen, söndag 31 mars, Ny gemenskap Västberga gård, klockan 12-14
  • Annandag påsk, måndag 1 april. Kungsholmens kyrka, klockan 12-14

---

Fler artiklar för dig