I kväll håller Västerås Pingstförsamling års- och administrationsmöte i spåren av att pastorn och föreståndaren Daniel Alm blivit arbetsbefriad och även avgått som nationell pingstledare. Daniel Alm själv tycker att han har blivit för hårt dömd – och får stöd av en del pastorer och debattörer. Men två pingststyrelser har sagt att de saknar förtroende av moraliska skäl – och de backas i sin tur upp av bland annat röster och berättelser som hörts i utredningen kring Alm, och som pekar på hur den tidigare pingstledaren reagerat hårt när han blivit trängd.
Två bilder står emot varandra.
Daniel Alm ger i dag, måndag sin första stora intervju sedan han för ett halvår sedan blev anmäld och arbetsbefriad. En oberoende utredning kunde efter några månaders arbete nyligen konstatera att det inte finns fog för att hävda att Alm i juridisk mening gjort fel mot de lagar som styr vad som är kränkande särbehandling och sexuella trakasserier.
Alm ger sin berättelse i Vestmanlands Läns Tidning, VLT. Via sitt juridiska ombud har han tidigare gjort sin röst hörd här i Dagen mer kortfattat, men tackat nej till intervju och egna kommentarer vid flera tillfällen.
I VLT-intervjun säger Daniel Alm att han fortfarande ser sig som pastor och att han hoppas kunna komma tillbaka på något sätt, även om förtroendet för honom ”har fått sig en törn”.
Besviken på Pingst
Han är samtidigt besviken över hur han blivit behandlad av pingstledningen, men säger sig inte ha något agg. Han menar att Pingst FFS inledningsvis borde ha nöjt sig med att arbetsbefria honom med hänvisning till en arbetsmiljöutredning, utan att ange vad det handlade om.
Anklagelserna har drabbat hans familj, han har haft svårt att gå utanför hemmet och har ”misströstat om livet”, uppger han i intervjun.
– Jag har kört 20 kilometer för fort, men döms i andras ögon som om jag kört 200 kilometer för fort, säger Daniel Alm till VLT.
Han säger att han vill ta ansvar för de två relationer till kvinnor han gått in i – att de varit fel – och uppger att det förekommit fysisk kontakt som gått för långt, men att ”de inte varit i sängen fullt ut”. Han talar om att det varit en ”ömsesidig relation” – något en av kvinnorna som anmält tillbakavisar, enligt flera källor till Dagen.
Förtalsprocess tänkbar
Fyra pingstpastorer i mindre församlingar har den senaste tiden i en debattartikel i Jönköpings-Posten, VLT och Sändaren angripit Pingst FFS styrelse för hur processen kring Daniel Alm har gått till, och krävt att Pingst FFS högsta organ, Rådslaget, bör pröva styrelsens ansvarsfrihet.
Alms juridiska ombud har samtidigt talat om att en stämning för förtal skulle kunna bli aktuell framöver. Anhöriga och flera andra runt omkring Alm har också i olika personliga meddelanden gett mothugg till andra som uttalat sig i ärendet och inte delat deras uppfattning, erfar Dagen.
[ Västerås i blickpunkten efter avslutad utredning om Alm ]
Pingstsamfundets nationella styrelse har efter att den oberoende utredningen blivit klar uttalat att de saknar förtroende för Daniel Alm av moraliska skäl – alltså helt oberoende juridiken som utredningen tittat på – och hänvisat till de två relationer som Daniel Alm själv uppgett har gått för långt.
Även styrelsen för Västerås Pingstförsamling har på ett liknande sätt uttalat att förtroendet för Alm har gått sönder av moraliska skäl och låtit Daniel Alm vara fortsatt arbetsbefriad med lön i väntan på någon form av arbetsrättsligt avslut.
Kvällens års- och administrationsmöte i Västerås är en hållplats i detta.
Kvinnorna i skymundan
Om det finns de som anser att Daniel Alm har utsatts för en i mycket orättfärdig process så finns det andra som tvärtemot anser att den förstnämnda gruppen nu försöker förminska det moraliska ansvaret hos Alm genom att peka på påstådda ”felaktigheter i processen”. Här finns exempelvis människor nära de två kvinnorna som uppger för Dagen att de tycker att kvinnorna kommer fram alldeles för lite i den allmänna bilden.
Ett annat narrativ ges också av personer som hävdar att långt ifrån allt som har orsakat tveksamheter kring Daniel Alm som ledare har kommit fram i offentlighetens ljus. Här handlar det inte om juridik, eller om relationen till en kvinna.
Enligt uppgifter till Dagen finns tiotalet personer som har lämnat sina berättelser till den oberoende utredning som nu är avslutad, men som inte har varit formella anmälare. I några av vittnesmålen/berättelserna, som Dagen har tagit del av, har det framför allt handlat om Daniel Alm och hans relation till maktfrågan.
[ Daniel Alms ombud: Pingst FFS har blandat ihop juridik och moral ]
Ledare har klivit åt sidan
Här beskrivs en tystnadskultur och en ledare som är en god predikant med god teologi, men som när han blir motsagd och trängd reagerar hårt, skäller ut och stöter bort människor omkring sig, och på olika sätt alltmer har samlat makten omkring sig själv.
I församlingen i Västerås uppges det vara åtminstone ett 20-tal ledare och medarbetare i församlingen som på olika sätt fått nog och har klivit åt sidan de senaste 15 åren. Saken ska ha varit känd för församlingens styrelse, som här får kritik från andra hållet för att inte ha agerat tillräckligt kraftfullt i ett tidigare skede.
Spänning även nationellt
Även på nationell nivå har det, erfar Dagen, funnits en oro kring att allt mer av makt och initiativ i det gemensamma har förflyttats från de lokala församlingarna till föreståndaren och Pingst centralt. Bland annat ska det ha hettat till några gånger i den referensgrupp av pastorer som finns runt föreståndaren.
De signaler som efter Daniel Alms avgång har kommit från ledande företrädare i Pingst FFS, och som Dagen har återgett tidigare, handlar i mycket om att öka inflytandet för de lokala församlingarna.
De två skilda bilderna och narrativen finns med när församlingen i Västerås i kväll möts för att få styrelsens rapport om vad som händer arbetsrättsligt kring Daniel Alm och för att processa församlingens framtid vidare.