Nyheter

Lagförslag om demokrativillkor för trossamfund drar ut på tiden

“Här fanns det en produkt som hade kunnat möta den osäkerhet som finns”

Socialdemokraterna kritiserar nu socialminister Jakob Forssmed (KD) och menar att det tar onödigt lång tid att ta fram en ny lag som ska reglera bidragen till trossamfunden.
– Det är frustrerande, säger Azadeh Rojhan (S) till Altinget.

Nyligen drogs de statliga bidragen in för den rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige. Det skedde på inrådan av Säpo, som anklagade kyrkan för att ha täta band med den ryska säkerhetstjänsten. Flera andra trossamfund har också kritiserats för att gå utländska makters ärenden, eller för att ha en alltför extrem agenda, samtidigt som de tar emot statliga bidrag. Så frågan är, vilka regler ska gälla?

Den 19 mars var det inskrivet att regeringen skulle lägga fram sin proposition om demokrativillkor för trossamfund, en lagstiftning som är tänkt att säkerställa att bidrag inte hamnar hos extrema religiösa aktörer. Det här är en fråga som redan dragits i långbänk och den ser ut att försenas ytterligare.

Kan dröja till hösten

För någon ny lagtext presenterades aldrig på det utsatta datumen och beskedet från Jakob Forssmeds (KD) pressekreterare är att lagförslaget kommer att läggas fram i närtid. Enligt uppgifter till Altinget ser det ut som om propositionen kommer att lämnas över till riksdagen först veckan efter påsk, vilket innebär att den kanske inte hinner att behandlas före riksdagens sommaruppehåll.

Ilska från S

Det här är något som Socialdemokraterna reagerar på och Azadeh Rojhan (S), som sitter i kulturutskottet, undrar varför regeringen dröjer.

– När vi satt vid regeringsmakten fick vi en proposition för demokrativillkoren på plats, och vi fick kritik för att den hade dröjt. När den nya regeringen tillträdde så drog de tillbaka den proposition som låg färdig. Det är frustrerande, säger Azadeh Rojhan till Altinget.

– Här fanns det en produkt som hade kunnat möta den osäkerhet som finns – om den inte hade dragits tillbaka.

Sex år gammal utredning

Debatten om vilka villkor som ska gälla när staten betalar ut bidrag till trossamfund har pågått länge, där kritiken har varit att skattepengar riskerar att gå till odemokratiska och ibland även extremistiska religiösa grupperingar.

En utredning tillsattes av Alice Bah Kuhnke (MP) när hon var kulturminister och den presenterades år 2018, alltså för sex år sedan, av Ulf Bjereld som lett arbetet.

Utifrån den utredningen presenterade till slut den förra S-ledda regeringen ett lagförslag. Kritiken blev hård, inte minst från kyrkligt håll, där man pekade på flera svaga punkter och varnade för att staten skulle kunna lägga sig i enskilda samfunds inre angelägenheter. Mest uppmärksamhet fick förslaget att ett samfunds bidrag skulle kunna dras in baserat på en enskild individs agerande.

Efter valet 2022 drogs propositionen tillbaka av socialminister Jakob Forssmed (KD), med ansvar för trossamfundsfrågor, som meddelade att han lyssnat in kritiken och lovade att återkomma med ett reviderat lagförslag. Förutom att se över vilka regler som gäller för bidrag till trossamfund ska det nya lagförslaget även hantera bidrag till civilsamhället i sin helhet.

Fler artiklar för dig