Nyheter

Kyrkor i Jönköping vill skapa lugn på stor motormässa

Pingstkyrkans ungdomsledare samlar volontärer • Ska vara en trygg punkt på parkeringen under två nätter under påskens mässa • Ungdomspastorer tog initiativet.

Kyrkorna vill bidra till att minska stöket på parkeringen utanför den stora motormässan Custom Motor Show över påskhelgen. Både långfredag och påskafton kommer volontärer att erbjuda fika och samtal från kl 18 och hela natten, iklädda tröjor med trycket ”LGF Ljuset ger frihet”.
– I vanliga fall står LGF för ”Långsamtgående fordon”, säger Julia Magnusson, ungdomspastor i Tabergs Pingstkyrka.

Idén till satsningen kom från Johan Sundman, ungdomspastor i Pingstkyrkan i Tenhult.

– Han var på motormässan privat förra året och blev tagen av den utsatthet och det mörker som han mötte på parkeringen efter att mässan stängt. Så när han lyfte det här med oss andra var vi inte sena att haka på. Här behöver vi ju finnas med, säger Julia Magnusson till Dagen.

Julia Magnusson.

Tillsammans med Linus Klingberg, ungdomspastor i Pingst Huskvarna, gjorde pastorerna en bred inbjudan till traktens kristna samfund.

– Vi har försökt att beskriva visionen så brett att också de som inte upplever sig som kristna ska kunna vara med. Vi ska ju inte vara där för att predika, utan för att betjäna människor och se till att de är trygga, säger Julia Magnusson.

I dagsläget har de omkring 30 anmälda volontärer, och hoppas blir 40-50 till påskhelgen.

Elmia är beläget mellan Huskvarna och Jönköping längs med E4:an. Till motormässan väntas närmare 80 000 besökare, varav en del väntas ta den stora Asecs-parkeringen utanför i anspråk.

Två kafébussar

Här kommer den kristna gruppen att ha två kafébussar på plats, varav en från Bussmissionen och en från New life for you i Hestra. Volontärerna kommer att bjuda på varm dryck och bullar, liksom vattenflaskor med loggan ”LGF Ljuset ger frihet”.

– Vi kommer också att ställa upp partytält där man kan samtala och värma sig. Vi hoppas att det ska få bli ett området där det kan vara lite lugn. Sedan kommer vi att röra oss på parkeringen, i par eller mindre grupper, säger Julia Magnusson.

– De flesta kommer till mässan för att de är motorintresserade och vill se på varandras bilar. Sen är det också rörigt och mycket fest.

Tröjorna som volontärerna ska bära på parkeringen utanför motormässan i Jönköping.

I samband med tidigare motormässor på Elmia har polisen vittnat om både fest och fylla på parkeringen efter det att mässan stängt för dagen. Därför kommer både fältarbetare, poliser och väktare att finnas på plats.

De kristna volontärerna räknar med att vara på parkeringen ända från klockan 18 till dess att parkeringsplatsen är tom och lugnet lagt sig, både fredag och lördag.

Planen är att upprepa satsningen nästa år.

– Vi tror att vi som kyrka behöver sträcka oss ut och betjäna den stad där vi finns. Påsken är vår största högtid som kristna, och att vi kan finnas med och sprida något positivt utanför våra väggar just då känns superstort, säger Julia Magnusson.

Fler artiklar för dig