Nyheter

Daniel Alm blir uppsagd från Västerås Pingst

Varslad - överenskommelse gick inte att hitta - förtroendet har gått sönder

Pingstförsamlingen i Västerås meddelades på måndagskvällen att Daniel Alm sägs upp från sin tjänst som pastor och föreståndare. Styrelsen lyckades inte nå en uppgörelse med Alm, utan har nu varslat honom om att han blir uppsagd med hänvisning till personliga skäl.

Daniel Alm själv, som också är tidigare nationell föreståndare för Pingst, fick meddelandet om uppsägning i förväg. Det var vid församlingens års- och administrationsmöte som församlingen sedan meddelades beslutet.

Ett uttalande från styrelsen lästes upp för de cirka 250 närvarande, där det sägs att Daniel Alms agerande ”inte är förenligt med det vi kan förvänta oss av en pastor och andlig ledare” och att man “inte har sett någon annan väg framåt” än att underrätta honom om uppsägning.

– Det är sorgligt, men vi måste vidare. Vi har en församling, ett team och en hel stad som vi vill finnas till för. I grunden finns här en kärlek och en trygg församling, säger Wivecka Ljungh, vice ordförande i styrelsen.

Hon berättar att det fanns en del frågor och funderingar i årsmötet kring beskedet, men “uppfattar att det är en ganska enad församling, även om det naturligtvis inte är till 100 procent”.

Wivecka Ljungh, vice ordförande i styrelsen för Pingstkyrkan i Västerås deltog i informationsmötet på måndagskvällen.

Sex månaders uppsägningstid

Styrelsen skriver vidare: ”Vi vill fortsätta arbeta för försoning och upprättelse både för Daniel och andra inblandade. Vi ser dock att denna process kommer att ta tid och behöver vara skild från en anställning.”

Rent praktiskt har pastorn och föreståndaren nu varslats om uppsägningen, och om två veckor vinner det hela laga kraft. Daniel Alm har sedan en uppsägningstid på sex månader, då han kommer att vara arbetsbefriad med lön. Församlingens styrelse har försökt nå en uppgörelse med Alm, men parterna har inte kunnat komma överens. Daniel Alm har redan varit arbetsbefriad under det gångna halvåret.

– Den föreslagna överenskommelsen ligger dock kvar och kan fortsatt diskuteras, säger Wivecka Ljungh.

Daniel Alm på plats

Daniel Alm själv var närvarande vid årsmötet och ett kort uttalande från honom lästes upp av en annan person, uppger Wivecka Ljungh.

Styrelsen presenterade vid årsmötet också namnförslag till en ny ettårig styrelse, som det ska röstas om den 15 april, dit mötet ajournerades. Styrelsen föreslås bli utökad från sex till tio personer, där fem från den gamla styrelsen sitter kvar för kontinuitetens skull, och fem nya namn har föreslagits.

– Styrelsen ska bland annat jobba med att se över ledarstrukturer, stadgarna, arbetsmiljö, ny föreståndare och en ny styrelse. Men vi är också en väl fungerande församling som rullar för fullt och där styrelsen förstås också har att hantera det ordinarie arbetet.

Vid årsmötet i Västerås beviljades den sittande styrelsen ansvarsfrihet för året som gått.

Bakgrunden till Daniel Alms uppsägning är relationer med två kvinnor, som han själv uppger har gått för långt, och en tidigare anmälan om kränkande särbehandling och sexuella trakasserier, där den oberoende utredningen dock inte ger fog för något juridiskt lagbrott. Daniel Alm valde när ovanstående blev känt att avgå som föreståndare för Pingst nationellt.

Fler artiklar för dig