Nyheter

Så används högtiden purim i krigets Israel

Dåtid och nutid vävs samman då minnet av hur drottning Esther räddade judar från förintelse firas

Varken Haman eller Hamas kan få judarna på fall. Bibelboken Esthers budskap kommer detta år väl till pass i samband med den judiska högtiden purim.

Esther är en bibelbok som delas av både judar och kristna, men det är bara inom judendomen som man firar högtiden purim baserad på denna berättelse. I Israel sker det både genom att dramatisera händelsen, men också genom att klä ut sig i maskeraddräkter.

Under årets högtid har purim laddats med en hel del politiskt innehåll i Israel, med tanke på kriget mot Hamas och det pågående gisslandramat.

I Bibelns berättelse kan man läsa om hur Esther blev drottning av det stora persiska riket och hur hon utifrån den positionen lyckades sätta stopp för ett folkmord på rikets judar. Det är Haman som är den stora skurken i berättelsen, då han inom hovet intrigerar och lyckas få kungen med sig på sina planer att ställa till ett massmord på judar. Anledningen till hans hat var att juden Mordochai till skillnad från alla andra vägrade att buga sig inför honom.

Hamas är Haman

Esther lyckades sätta stopp för Hamans planer och berättelsen slutar med att judarna kunde ta ut hämnd mot sina fiender. Purim firas årligen inom judendomen till minne av att de som folk lyckades undkomma denna förintelse tack vare drottning Esthers heroiska insats.

Årets purim infaller den 23-24 mars och tolkas i år i skenet av Israels krig i Gaza. En vanlig jämförelse som dyker upp just i år är att beskriva Hamas som nutidens svar på Haman, vilket blir väldigt illustrativt då de nästan bokstaveras på samma sätt. Poängen är att såväl Hamas som Haman har som uttalat mål att ställa till med ett blodbad på judar.

”Vår Haman är under årets purim Hamas”, som människorättsadvokaten Arsen Ostrvsky sammanfattar det.

Frige gisslan

Esthers bok och högtiden purim används av vissa i Israel som ett argument för att rättfärdiga kriget mot Hamas, att judarna har rätt att slå tillbaka mot en fiende som vill förinta dem. Andra använder den gamla bibelberättelsen i sin kamp för att Hamas ska släppa den israeliska gisslan som suttit fast i Gaza sedan den 7 oktober.

I samband med de återupptagna protesterna mot Israels regering hänvisade man exempelvis under purimhelgen till Esther då det hölls tal ute på gator och torg.

– Hon var en drottning, men i själva verket var hon som en gisslan hos den persiske kungen, säger rabbinen David Stav, återgivet av The Times of Israel.

Han använder snarare den gamla bibelberättelsen för att sätta press på den israeliska regeringen att göra allt som står i deras makt att föra tillbaka gisslan till Israel. Rabbinen påpekar också att Esther uppmanade judar till bön och fasta när situationen såg som mörkast ut och att i slutänden måste man tro på att mirakel kan ske i dag, precis som på drottning Esthers tid.

Fler artiklar för dig