Nyheter

Ramadan-bråk i Frankrikes fotbollslandslag

Vill hålla religionen borta från sportsammanhang - muslimska spelare får inte fasta under ramadan

Det franska fotbollsförbundet har deklarerat att man i landslagssammanhang inte kommer att ta några som helst hänsyn till ramadan, den muslimska fastemånaden. Även muslimska spelare måste äta.

Vänskapsmatchen mot Tyskland blev en svidande förlust för Frankrike. Redan efter åtta sekunder hade man släppt in ett mål på hemmaplan och när domaren blåste av matchen 90 minuter senare stod det 0-2 på resultattavlan i lördagens match mot ärkerivalen.

Men fransk fotboll handlar just nu inte bara om siffror, utan även religion. Det franska fotbollsförbundet har nämligen fattat beslutet att man inte ska göra några som helst eftergifter till muslimska spelare som vill fasta under ramadan. Alla spelare, oavsett religion, måste närvara vid landslagets måltider och den som vill fasta får skjuta upp det till någon annan tidpunkt.

Beslutet sker med motiveringen att Frankrike är ett sekulärt land, ofta beskrivet med begreppet laïcité.

Bojkottade landslaget

Vilka långsiktiga konsekvenser det här kan få återstår att se, men redan på en gång valde 19-åringen Mahamadou Diawara att tacka nej till Frankrikes U-19-landslag som ett direkt svar på beslutet. Även i det franska A-landslaget återfinns flera muslimska spelare som också var på planen under matchen mot Tyskland.

Debatten böljar nu fram och tillbaka, där vissa menar att det är bra att religion hålls utanför fotboll, Frankrike har exempelvis redan förbjudet slöja på kvinnliga fotbollsspelare. Andra menar att det här kan få negativa konsekvenser för fransk fotboll, inte minst då det finns unga talanger med dubbla medborgarskap som kan välja bort det franska fotbollslandslaget på grund av det här.

“Frågan är om franska fotbollsförbundet skjutit sig i foten mer än man tänkt sig”, spekulerar exempelvis sportjournalisten Johanna Frändén i Aftonbladet.

Motsatt trend

Annars har trenden gått åt det motsatta hållet, där man i fotbollsvärlden tagit allt större hänsyn till ramadan, inte minst eftersom det blivit allt vanligare att muslimska spelare tagit plats i de stora klubbarna. Matcher har exempelvis tillfälligt pausats om de spelas i samband med att solen gått ned, det tillfälle då fastan får brytas, vilket inneburit att en fotbollsspelare som fastat hela dagen kan få i sig ny energi.

---

Fakta: Ramadan

  • Ramadan är den muslimska fastemånaden, som innebär att man inte får äta eller dricka så länge solen är uppe på himlen.
  • Ramadan infaller olika tidpunkter på året, i och med att man utgår från månkalendern.
  • Årets ramadan är mellan 10 mars till 9 april.

---

Fler artiklar för dig