Två katolska präster verksamma vid Vatikanens rymdobservatorium har presenterat nya fakta om big bang, en vetenskaplig teori som ibland använts som argument mot kristen tro, trots dess kristna rötter.
Hur gick det till när universum skapades? Den vetenskapliga förklaringen är att det skedde vid ett specifikt tillfälle, kallad big bang, vilket ska ha skett för 13,8 miljarder år sedan. Det är tack vare big bang som det skapats förutsättningar för det liv vi kan se i dag på jorden.
Två präster verksamma vid Vatikanens rymdobservatorium har på senare år presenterat fördjupad kunskap om fysiska realiteter som handlar om big bang.
Guds skönhet
Gabriele Gionti och Matteo Galaverni är både katolska präster och kosmologer och de presenterade för två år sedan en matematisk modell för att kunna beskriva gravitationen under universums första tid. De har nu följt upp sina vetenskapliga studier med ytterligare en rapport om de fysiska realiteterna kring big bang, skriver Catholic News Agency.
Att de kan kombinera dessa teorier med sin kristna tro är uppenbart.
– För en troende människa så är det en fantastisk möjlighet att få tolka sina vetenskapliga studier som nya spår eller tecken på Guds skönhet och elegans i och med skapandet av universum, trots vår extremt begränsade kunskap, säger de båda prästerna i en kommentar till sin nya studie.
Kritik mot skapelseberättelsen
Teorin om big bang är något som de flesta svenskar numera tar för given som fakta och det är också denna berättelse som elever får lära sig i skolan om hur universum bildades. Många gånger har dock big bang använts som ett exempel på att Bibelns skapelseberättelse är felaktig, i och med att den beskriver hur Gud skapade världen på sex dagar.
Bland kristna råder det också delade meningar på hur man ska se på big bang kontra skapelseberättelsen, inte minst eftersom man då också måste väva in evolutionsteorin för att få ihop svaret på varför vi människor finns.
Präst skapade big bang
Men oavsett hur man förhåller sig till tro och vetenskap när det gäller universums och människans tillblivande så går det inte att bortse ifrån att teorin om big bang har kristna rötter.
Det var nämligen den katolske prästen och vetenskapsmannen Georges Lemaître som år 1931 lade fram teorin som senare skulle bli allmänt känd under namnet big bang. Han ansåg själv att hans kristna tro gick att förena med denna vetenskapliga teori, och Katolska kyrkan valde också att ta fasta på detta då de tolkade upptäckten av big bang som ett bevis på att Gud hade skapat universum.
Så även om kristna har lite olika infallsvinklar i frågan är det inte märkvärdigt att katolska präster verksamma vid Vatikanen fortsätter att studera big bang och bakgrunden till universums uppkomst.
[ De nya bilderna är en ikon över universums skapare ]
---
Fakta: Georges Lemaître
- Georges Lemaître (1894–1966) är prästen och vetenskapsmannen som ligger bakom teorin om big bang.
- Själv menade han att det gick att förena denna vetenskapliga teori med en kristen tro, inte minst eftersom alternativet till big bang var ett oskapat universum som ständigt expanderade, en ekvation där Guds existens hade blivit svårare att få in.
- Georges Lemaître nominerades flera gånger till nobelpriset i fysik, ett pris han aldrig fick men som många menar att han ändå hade förtjänat.
---