Nyheter

Ny konfirmand-boom i storstäderna

Stiftspedagogen: Viktigt att man inte bara fiskar efter det som är populärt just nu utan jobbar in ett koncept och håller fast vid det.

Fler tonåringar väljer att konfirmera sig i Svenska kyrkan, i synnerhet i storstäderna.
– Något som ger nöjdare konfirmander är fler lägerdygn, att ha med unga konfirmandledare och att skapa positiva gudstjänstupplevelser, säger Stefan Elmér, stiftspedagog i Stockholms stift.

Fler unga konfirmerades 2023 än 2022. Det visar statistik från Svenska kyrkan, vilken presenteras i Kyrkans tidning. Det handlar om 19,8 procent av Sveriges alla 15-åringar, det vill säga 24 750 personer, jämfört med 19 procent föregående år.

Andelen kyrkotillhöriga 15-åringar som konfirmerades har ökat ännu mer, och gått från runt 35 procent till 38,1 procent. Störst var ökningen i Linköpings stift, där andelen 15-åringar som konfirmerade sig ökade med hela 25 procent.

Stiftets biskop Marika Markovits är inte förvånad över utvecklingen.

– Religion handlar om människans önskan att få ihop livet, att känna att det finns något som är större än en själv. Tiden som konfirmand ger goda möjligheter till det, något som unga har upptäckt, säger hon i ett pressmeddelande.

Missade årskullar under pandemin

En förklaring till den generella ökningen kan vara att vissa församlingar har riktat in sig på två årskullar för att fånga upp dem man missade under pandemin, enligt Jonas Bromander, utredare på kyrkokansliets enhet för forskning och analys.

Någon sådan effekt syns dock inte i ett av de stift där antalet konfirmander ökade som mest.

– Vi hade strax över 4 000 konfirmander under det värsta pandemiåret, 2020, och har sett en tydlig ökning varje år sedan dess, säger Stefan Elmér, stiftspedagog i Stockholms stift, till Dagen.

I stiftet konfirmerades 4 623 personer 2022, medan den preliminära siffran för 2023 är 4 911.

Flera framgångsfaktorer

Någon enskild faktor ser Stefan Elmér inte som förklaring till ökningen. Men han ser ett samband med den medvetna satsning som inleddes 2012, när den dåvarande ärkebiskopen Anders Wejryd bjöd in till ett möte om barn och unga.

– Man kan se ganska tydligt att församlingarna numera avsätter mer ekonomiska och personella resurser till konfirmationsarbetet. Så jag skulle säga att det är ett systematiskt, strategiskt arbete som blommar ut i dag, säger Stefan Elmér, och tillägger att Stockholms stift prioriterar konfirmandverksamheten på ledningsnivå.

Grundtanken är att nöjda konfirmander ger fler konfirmander.

En man med skägg.

– Och något som ger nöjdare konfirmander är fler lägerdygn, att ha med unga konfirmandledare och att skapa positiva gudstjänstupplevelser.

“Kontinuitet viktigt”

Att mångfalden av läger, med inriktning på allt från tennis och segling till gamling och ridning, skulle vara det som lockar de unga är Stefan Elmér tveksam till.

– Ju fler alternativ, desto större chans att fler hittar något som passar just dem. Men vi ser att kontinuiteten i arbetslaget och bland lägeralternativen är viktigare: att man inte bara fiskar efter det som är populärt just nu utan jobbar in ett koncept och håller fast vid det.

Stefan Elmér hänvisar också till den forskningsrapport som kom för ett år sedan, och som visar att fler ungdomar i dag konfirmerar sig av eget val, snarare än av tradition, och söker en egen tro.

– Generellt ser man att församlingar och arbetslag som använder flera olika metoder för att lära ut om bibel och kristen tro lyckas bättre.

---

Fakta: Konfirmationer i Svenska kyrkan

  • Förra året konfirmerades totalt 19,8 procent av Sveriges 15-åringar, jämfört med 18,9 procent år 2022.
  • Förra året konfirmerades 24 750 personer, jämfört med 23 340 år 2022.
  • På 1970-talet konfirmerades 80,7 procent av alla 15-åringar.

---

Fler artiklar för dig