Nyheter

Barnombudsmannen: Föräldrar har rätt att vägleda barn i andlighet

Juno Blom har tidigare ansvarat för nationella arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, då hon såg religionens baksidor på nära håll.

Den nya barnombudsmannen Juno Blom hävdar att en sekulär stat är den bästa garantin för att föräldrar med olika trosuppfattningar ska kunna vägleda sina barn.
Dagen har mött henne för ett samtal om barns rätt till andlig utveckling.

Hon är inte helt ovan vid de kyrkliga frågorna, Juno Blom. Under flera år arbetade hon för Sensus (tidigare Sveriges kyrkliga studieförbund) i ett utsatt område med hedersproblematik.

Ofta kom hon då i kontakt med människor med en stark religiös övertygelse.

– En tro är ju en personlig relation till andlighet, oavsett religion. Och det är viktigt att barn ges möjligheten att utforska det här på egen hand. Att få söka sin övertygelse, men också att få tveka och tvivla. Det här måste få fluktuera över tid, säger hon när vi möts i Barnombudsmannens kontor på Kungsholmen i Stockholm.

Svensk lag

Sedan 2020 är barnkonventionen svensk lag, och på flera ställen står att barn har rätt till andlig utveckling. Men vad det egentligen betyder är inte lika specificerat.

– Jag tror att vi alla, och framför allt barn söker och frågar vad som är meningen med livet. Vi frågar oss varför vi finns här och vad som händer efter döden. Att barn ska utforska dessa tankar är jätteviktigt. Och det är jätteviktigt att man i Sverige som är en sekulär stat ändå kan få tillgång till ett religiöst samhälle, säger Juno Blom.

Och från föräldraperspektivet menar hon att det är en självklarhet att man som förälder präglar sina barn utifrån egna ståndpunkter.

– Det finns inga neutrala uppväxter, den som tror det har fel. Men det är viktigt att vara medveten om att man påverkar, oavsett om det handlar om religiösa tolkningar eller andra ideologier.

– Som förälder har man rätt att vägleda sina barn in i en andlighet. Men likväl ska alla barn ha rätt att tro på vad de de vill, och samtidigt ha rätt att inte behöva utöva sin tro. Om man tar ansvar som förälder och lyssnar på barnen tänker jag att det inte behöver bli några problem, säger hon.

Den nya barnombudsmannen Juno Blom, tidigare riksdagsledamot för Liberalerna, menar att en sekulär stat är den bästa garantin för att föräldrar med olika trosuppfattningar ska kunna vägleda sina barn i livsfrågor.

”Barn är väldigt kloka”

Under tolv år ansvarade Juno Blom för det nationella arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon såg då religionens baksidor på nära håll, när tron användes som ett maktmedel mot barnen.

– Jag minns när jag satt med en tjej som varit utsatt för väldigt mycket våld hemma. Till slut anmälde hon det till socialtjänsten. Men hon kände stark skuld inför Gud, eftersom det står i Bibeln att man ska hedra sin far och sin mor, berättar hon.

En annan händelse var när hon mötte en tjej som fått höra att hon inte fick använda glitterlack, eftersom det var förbjudet enligt familjens religion.

– Men som litet barn tänkte hon att det här kan ju bara inte vara sant. Glitterlack fanns ju inte ens när deras religiösa bok skrevs. Barn är väldigt kloka, säger Juno Blom.

”Kände sig värdelös”

En av de mer smärtsamma erfarenheterna är när hon mött unga hbtq-personer i religiösa miljöer.

– Jag mötte en ung kille som ville ta sitt liv, för att han insett att han gillade killar. Han kände att han aldrig skulle bli accepterad, och aldrig få Guds förlåtelse eftersom han var en så värdelös person. Då sa jag att det finns ingen möjlighet att den Gud som du tror på skulle fördöma dig för den du är. Det är oerhört starkt att möta barn som är så förtvivlade, och dessutom riskerar att förlora hela sitt sammanhang, säger hon.

Respekt i hemmet

Hon använder sin egen uppväxt som en bild på hur barn kan få utvecklas andligt i en respektfull miljö.

– Min pappa hade en stark gudstro, och min mamma hade det inte. Men mamma fördömde aldrig att pappa hade en gudstro och pappa fördömde aldrig att mamma inte trodde. Vi har haft otroligt intressanta samtal hemma, och det handlar om respekt i grund och botten.

Vilka är de största tillgångarna för ett barn att ha en tro?

– Framför allt tror jag att det handlar om att få känna samhörighet med andra. Det tror jag alla människor behöver, oavsett om man tillhör en fotbollsförening eller en församling. Och samtidigt måste man ha rätten att vara unik, att få tillhöra ett sammanhang utan att behöva likformas.

Och för att allt detta ska fungera menar hon att en sekulär stat är den absolut bästa modellen.

– Alla som vill ha tillgång till sin tro borde uppskatta en sekulär stat. För den gör det möjligt att vi har ett religiöst samhälle, med rättigheter för barn, kvinnor, hbtqi-personer och religiösa minoriteter. Det måste vara det vackraste vi kan få tillsammans för att leva sida vid sida.

Är det Liberalen Juno Blom som pratar nu?

– Nej, det är människan Juno Blom som pratar, säger hon och skrattar till.

---

Fakta: Juno Blom

  • Är född 1968 och tillträdde som barnombudsman i början av mars.
  • Ledde under tolv år det nationella arbetet mot våld och hedersförtryck vid Länsstyrelsen i Östergötland.
  • Tidigare riksdagsledamot för Liberalerna, och var partisekreterare 2019-2022.
  • Har i riksdagen bland annat motionerat för ett slöjförbud för barn i förskola och på lågstadiet.
  • 2018 tilldelades hon Pela och Fadime-utmärkelsen för sin kamp mot hedersrelaterat våld och förtryck.

---

Fler artiklar för dig