Nyheter

Han bjöd in till nattvardsfirande på bibliotek: Så gick det

“Jag hade tänkt att kommer det fem personer så är det bra”.

Pingstpastor Roland Nelsson hade bjudit in till nattvard, öppen för alla, i hörsalen på Vetlanda bibliotek. Han säger till Dagen att nyfikenheten och intresset var stort, och att folk har hört av sig från hela Sverige.

Det var mitt på lördagen då folk är ute och shoppar som Roland Nelsson hade fått hörsalen på biblioteket i Vetlanda till sitt förfogande. Dagen har tidigare skrivit om hans ovanliga initiativ, att flytta nattvarden ut från kyrkan och in till biblioteket, dessutom var måltiden öppen för alla som så önskade.

– Jag hade tänkt att kommer det fem personer så är det bra, säger Roland Nelsson då Dagen når honom strax efter nattvardsfirandet.

– Men det kom tio.

Så det blev dubbelt så bra?

– Haha, ja, det blev dubbelt så bra.

De flesta personer som kom till nattvarden kände han till sedan tidigare och responsen han fick var att det här var något som var bra.

– Jag såg i deras ögon, att Guds ande lyste. Gemenskapen var god. Sedan träffade jag även folk utanför biblioteket som kom fram och introducerade sig.

– Så jag är välsignad, jag är glad.

Roland Nelsson hänvisar sedan till hur Jesus på sin tid bröt ned konventioner då han utmanade dåtidens religiösa traditioner. Han tycker därför att det är rätt att i vårt tid öppna upp nattvarden för alla som vill, samt att hålla Herrens måltid i bibliotekets lokaler i stället för i kyrkan.

Har blivit inbjuden till fler platser

Initiativet har väckt en hel del uppmärksamhet, även utanför Vetlanda. Roland Nelsson berättar att folk hört av sig från hela Sverige och de flesta som gör det är positiva till hans initiativ.

– Jag hade uppmanat alla som hörde av sig att vara med, mellan 11.15 till 12.00, att duka fram bröd och dricka på köksbordet.

Så flera har varit med i nattvardsstunden på distans, då de inte haft möjlighet att ta sig till biblioteket i Vetlanda. Roland Nelsson berättar vidare att han redan blivit inbjuden till flera platser i Småland för att leda nattvardsfirande. Han kommer även att återvända till biblioteket eftersom hörsalen är bokad vid ytterligare tre tillfällen, där samma erbjudande gäller.

– Så om en månad ska jag göra om det här.

Fler artiklar för dig