Nyheter

Han är ensam kvar i israeliska byn: ”Hizbollah skjuter på oss hela tiden”

David Azoulai känner ansvar att stanna kvar

David Azoulai är den ende som bor kvar i den utrymda israeliska gränsbyn Metulla. Han tar hand om invånarnas sönderbombade hus – och säger att den libanesiska milisen Hizbollah är ett mycket större hot än Hamas.

METULLA. En blodig konflikt pågår sedan snart sex månader längs gränsen mellan Israel och Libanon. Den terrorstämplade libanesiska milisen Hizbollah och Israel utkämpar ett raket- och bombkrig, som trappas upp för varje dag när Hizbollah skjuter allt fler raketer och Israel bombar allt längre in i Libanon.

Reportage från gränsbyn Metulla.

Israeliska bedömare ser islamistiska Hizbollah – som är både tungt beväpnad milis och stort politiskt parti i Libanon – som ett större hot än dess allierade Hamas. Potentiellt är konflikten vid Israels nordgräns mycket farligare för hela Mellanöstern än Gazakriget i söder; Hizbollahs nära allierade Iran kan bli indraget och utlösa ett regionalt storkrig.

– Hizbollah är ett mycket större hot än Hamas. De är mycket större, de har avancerade vapen, de är som en riktig armé. Och de har stöd av Iran, säger David Azoulai, ordförande i det lokala styret i den israeliska gränsbyn Metulla.

– Hizbollah skjuter på oss hela tiden. 130 av 650 hus i byn har träffats av raketer och pansarvärnsvapen. Många är totalförstörda, säger han till Dagen och andra medier som fått den israeliska militärens tillstånd att besöka den avspärrade byn.

Reportage från gränsbyn Metulla.

Den ende som bor kvar

David Azoulai är den ende som bor kvar i byn, övriga 2 200 invånare har evakuerats – liksom hundratusentals andra på båda sidor av gränsen som har flytt från sina hem. Han säger att han som byns valde ledare känner ett ansvar att stanna kvar för att ta hand om skadade hus och annat som måste skötas. Och berättar att han bor i ett skyddsrum.

– Vi är Israels nordligaste samhälle, vi är omgivna av Libanon på tre sidor. Invånarna kommer inte att flytta tillbaka om inte vår säkerhet garanteras genom att Hizbollah försvinner från gränsen. Antingen genom ett krig eller ett avtal med garantier, säger han.

Reportage från gränsbyn Metulla.

Många gator i Metullas gator leder fram till gränsen, från nästan varje gathörn kan man se libanesiska byar på kullarna bara några hundra meter bort. På en gata som heter just Libanongatan står en helt utbränd bil som träffats. Föraren skadades svårt, men överlevde, enligt Azoulai.

Reportage från gränsbyn Metulla.

Israeliska säkerhetsexperter är liksom Azoulai skeptiska till att det går att komma fram till ett avtal med Hizbollah. Runt 70 procent av israelerna vill enligt en opinionsmätning se en större militär operation för att driva bort Hizbollah från gränsen. Bland dem som bor längs gränsen är siffran säkerligen ännu högre.

Reportage från gränsbyn Metulla.

“Hamas genomförde Hizbollahs invasionsplan”

– Redan för tio år sedan visade Hizbollah på en video hur de tränade att tränga in med tusentals milismän i norra Israel, erövra samhällen och ta gisslan. Hamas genomförde Hizbollahs invasionsplan, säger hon. Hizbollah är ett tio gånger större hot mot oss än Hamas, säger Sarit Zehavi, ledare för forskningscentret Tefen i norra Israel.

– Hizbollahs intresse är att dra in Israel i ett krig genom att skapa ett säkerhetsläge som Israel inte kan tolerera. Israels intresse är att undvika fullskaligt krig samtidigt som man vill slå ut så mycket som möjligt av Hizbollahs styrka, säger hon.

TEFEN. Sarit Zehavi är israelisk säkerhetsexpert.

Sarit Zehavi är överstelöjtnant i reserven och tjänstgjorde tidigare länge i den israeliska arméns underrättelseavdelning. Hon säger till Dagen och andra medier på plats att Hizbollah har en väldig arsenal som bland annat innehåller hundratals målsökande robotar, 75 000 raketer med olika räckvidd och 140 000 granatkastare. Samt att dess milismän är vältränade och har erfarenhet från kriget i Syrien.

Omedelbart efter Hamas attack mot södra Israel den 7 oktober sköt Hizbollah raketer mot norra Israel för att stödja sina allierade i Hamas. De båda terrorstämplade islamistgruppernas mål är att krossa staten Israel – och båda stöds av Iran.

Sedan dess rasar ett krig mellan Israel och Hizbollah. Mer än 320 libaneser, av dem 270 Hizbollah-män, och 17 israeler, bland dem tio soldater, har dödats. Och spänningen stiger. Nyligen sköt Hizbollah mer än 100 raketer på en dag mot Israel medan Israel bombade mål allt längre norrut från gränsen.

Kan ödelägga delar av Jerusalem

Enligt de flesta bedömare vill båda sidor undvika ett storkrig medan de balanserar på gränsen till ett sådant. Men många varnar för oförutsedda händelser och för följderna av ett fullskaligt krig. De påminner om förödelsen i Beirut 2006 och om hur upp till en miljon israeler flydde söderut i samma krig.

I dag har Hizbollah målsökande långdistansrobotar som kan ödelägga delar av Tel Aviv och Jerusalem, något som de israeliska beslutsfattarna är väl medvetna om.

USA och Frankrike försöker medla, men hittills utan resultat.

– Vi är redo varje dag för ett större krig. Under tiden tittar jag till de skadade husen, fotograferar och ringer deras ägare. När jag ringer är det alltid dåliga nyheter, säger David Azoulai i Metulla.

Hundar stryker omkring på de folktomma gatorna i byn. Azoulai berättar att det rör sig om ett 50-tal som han ger mat. Deras evakuerade ägare har inte kunnat ta dem med sig till hotellen.

---

Fakta: Krig i norr och söder

* Gazakriget bröt ut den 7 oktober förra året när terrorister från Hamas gick till överraskande angrepp mot israeliska gränssamhällen och en musikfestival nära Gaza. De mördade runt 1 200 människor, de flesta civila, och kidnappade cirka 250.

* Israel svarade med en massiv offensiv mot Hamas i Gaza. Mer än 31 000 palestinier, de flesta kvinnor och barn, har dödats sedan dess, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza. FN säger att det råder ett “humanitärt nödläge” i Gaza.

* Den terrorstämplade islamistgruppen Hizbollah – som är både väpnad milis och politiskt parti i Libanon, angrep Israel från Libanon för att stöda Hamas. Israel gick till motattack. Under snart sex månaders raket- och bombkrig har runt 270 Hizbollah-medlemmar och ett 50-tal civila dödats i södra Libanon. I norra Israel har minst tio soldater och sju civila dödats under samma period.

---

Fler artiklar för dig