Nyheter

”Tydlig återgång till traditionella värderingar bland unga”

Ulrik Josefsson: Risken är att kyrkorna tolkar det som att unga vill ha det som för fyrtio år sedan, så är det inte.

Allt färre unga vuxna gifter sig i USA, enligt en ny studie. Men Ulrik Josefsson, rektor på Akademi för ledarskap och teologi, ALT, ser inte några tydliga tecken på att det som nu tycks ske i USA kommer att slå igenom i Sverige.
– Sverige ligger tjugo år före USA när det gäller sekulariseringsnivån, säger han.

En ny amerikansk studie av Institute for Family Studies visar bland annat att 20 procent av 25-åriga kvinnor och 23 procent av 25-åriga män är eller har varit gifta. Det är en mycket lägre siffra än tidigare.

– År 1967 var ungefär 85 procent av de 25-åriga kvinnorna gifta eller hade varit det, medan motsvarande siffra för de jämnåriga männen var 75 procent. Det var toppen av baby boom-åren, säger Lyman Stone, forskarassistent vid institutet.

Och även om ingen hade räknat med att de höga talen från 1960-talet skulle bestå, hade få trott att siffrorna skulle sjunka till de rekordlåga nivåer som den här studien visar, skriver Cruxnow.

Om trenden håller i sig pekar siffrorna på att en av tre unga vuxna i USA aldrig kommer att gifta sig. Detta kommer dock att få dramatiska följder, menar Lyman Stone.

– Detta pekar på låga födelsetal eftersom äktenskap är en viktig faktor när det gäller att forma beteendemönster för barnafödande. Det får en rad negativa följder när människor åldras, som ökad ensamhet och isolering.

Och om allt fler gifter sig senare – eller inte alls – påverkar det framtidstron, samhällsekonomin och i förlängningen hela välfärden, lyder resonemanget.

Till slut måste allt färre unga och personer i arbetsför ålder försörja en allt mer ålderstigen befolkning, som vill leva ett gott liv ända till livets slut. Känns diskussionen igen i Sverige?

Ser andra tecken

Ulrik Josefsson, rektor på Akademi för ledarskap och teologi, ALT, är frågande inför det grundläggande resonemanget att äktenskap skulle vara en automatisk garant för både barnafödande och välfärd.

Han ser också tecken som tyder på en omsvängning i unga människors värderingar. Både Ungdomsbarometerns årliga undersökningar och mätningar av Kairos future, pekar i den riktningen.

Den unga generationen – som ibland kallas “den tråkiga generationen” – dricker till exempel mindre alkohol och har färre sexuella partners än unga generationer före dem.

– Ungdomsbarometern visar på en tydlig återgång till traditionella värderingar bland unga i Sverige, säger han och menar att detta stämmer överens med hans egna iakttagelser.

Ulrik Josefsson, rektor ALT.

Värderar familjen högre

Denna förskjutning i attityder bland unga i Sverige tycker han är viktig inför framtiden.

– Inte minst värderar unga människor familjen högre jämfört med tidigare generationer. Kanske söker de en stabilitet och trygghet som de själva saknat under sin uppväxt.

– Att unga uppvärderar den typen av trygghetsfaktorer som familjen utgör, är kanske också en reaktion på en allt mer osäker tillvaro i en tid när oron ökar hos många människor, funderar han.

– Om detta leder till att fler unga vuxna gifter sig och bildar familj, eller att fler äktenskap håller – det får framtiden utvisa.

Är i olika faser

En annan faktor att räkna med är sekulariseringen. Och på den punkten befinner sig Sverige och USA i helt olika faser, enligt Ulrik Josefsson.

– I USA ökar sekulariseringen snabbt och två tecken på det är att allt färre går till kyrkan och att värderingen av familjen är på tillbakagång.

I Sverige har antalet kyrkobesökare också minskat, men situationen är en helt annan än den i USA, menar han.

– USA ligger tjugo år efter Sverige när det gäller sekulariserings-nivån. I Sverige har kurvan vänt och vi är på väg tillbaka till en period när traditionella värderingar uppvärderas.

Svårare hitta partner

Samtidigt finns andra tendenser som talar för att Sverige kan vara på väg i samma riktning som USA. Ett exempel är att många vittnar om att det blir allt svårare att hitta en stabil partner.

– De traditionella vägarna till att upptäcka och utveckla livslånga relationer har minskat under lång tid. Om det slår igenom brett kommer färre att gifta sig i framtiden.

Mörk syn på framtiden

Ett annat orosmoln vid horisonten, som skiljer dagens unga medborgare från tidigare generationer, är synen på framtiden.

– Tidigare har unga varit optimistiska när det gäller synen på sin egen framtid. Dagens föräldrageneration var i unga år övertygad om att ”mitt liv kommer att bli bättre än mina föräldrars”, förklarar Ulrik Josefsson.

– Unga i dag ser det inte så. Till skillnad från deras föräldrar, som trodde att allt var möjligt när de vara unga, misströstar dagens unga vuxna om sin framtid och målar upp en mörk framtidsvision.

Har tappat modet

Som förklaring till detta dystra synsätt ser Ulrik Josefsson de kriser världen gått igenom de senaste åren. Först kom pandemin, sedan följde krigen i Ukraina och i Mellanöstern mellan Hamas och Israel, och så den växande klimatkrisen.

– En stor ekonomisk kris, en världsvid pandemi och två stora krig – allt med förödande konsekvenser – har fått många att tappa modet och tron på att en ljus framtid står för dörren.

– Sammantaget har detta påverkat ungas bild av världsläget och det tror jag är en anledning till att många unga vuxna betonar trygghet som viktigt i sina liv.

Vilka möjligheter respektive risker innebär detta för kyrkorna i Sverige?

– För kyrkorna öppnar sig möjligheter att säga: ”Om du vill jobba på dina relationer och fördjupa din livssyn så har vi erfarenheter och kunskaper. Vi kan erbjuda mötesplatser där du kan göra just det.”

Risken, som Ulrik Josefsson ser det, är att kyrkorna tolkar uppvärderingen av traditionella värderingar som att allt är som det var för trettio eller fyrtio år sedan. Men det är det inte.

– Att tänka så vore ett stort misstag. Kyrkan riskerar då att framstå som helt irrelevant. Evangeliets eviga sanningar om mening och sammanhang måste presenteras och gestaltas på nytt i varje tid.


Fler artiklar för dig