Nyheter

Ärkebiskopen om sin skilsmässa: Det gör ont

”Jag tycker fortfarande att det är en vision att sträva efter, en familj där man håller samman”

När Martin Modéus var med i Söndagsintervjun i P1 fick han många frågor om teologi. Men intervjuaren Martin Wicklin ställde också frågor på ett mer personligt plan, bland annat om ärkebiskopens tidigare skilsmässa.
– Det gör ont.

Söndagsintervjun i P1 är ett programformat där det går att komma en människa in på livet, mycket tack var programledaren Martin Wicklin, som inte drar sig för att ställa frågor som kan uppfattas som obekväma. Så det blev en speciell stämning när han efter att ha betat av en rad teologiska frågor gick över till Svenska kyrkans ärkebiskops privatliv.

Det handlade om den skilsmässa som Martin Modéus gick igenom tidigare i sitt liv, något han inte ofta talar om.

– Det var sorgligt och det var svårt, säger ärkebiskopen när ämnet kommer på tal.

Kan du utveckla det?

– Nej. Det är mitt sår.

Ett misslyckande

Att det här var ett ämne som Martin Modéus inte ville prata helt fritt om blev tydligt, men intervjuaren Martin Wicklin nöjde sig inte med dessa kortfattade svar och fick så småningom ärkebiskopen att utveckla sina tankar kring familjeliv och äktenskap.

Martin Modéus är sedan länge omgift, han har fem barn varav två av dem är bonusbarn. Men visst har den tidigare skilsmässan i livet har satt sina spår.

– Det är ett misslyckande och ett sår som sätter sig på många sätt i livet, det finns ingen anledning att sudda ut det, att det gör ont, säger han.

Anledningen till att han beskriver det som ett misslyckande är för att en skilsmässa inte är något som man hoppas på när man går in i en relation.

Är det känsligare att skiljas när man är präst?

– Jag tror att det var så förr i alla fall. I dag finns det både i kyrkan och i samhället en större relationell medvetenhet om livets skörhet och bräcklighet, svarar Martin Modéus.

Livslång kärlek

När det gäller livslång kärlek och äktenskap säger Martin Modéus att det i grunden är något bra och ett ideal som han lyfter fram.

– Jag tycker fortfarande att det är en vision att sträva efter, en familj där man håller samman och bygger liv tillsammans, säger han.

– Men det finns punkter när det går sönder och då finns det en förståelse i samhället. Då finns det en möjlighet att avsluta en relation och det är något gott. Men det behöver inte betyda att man kastar alla drömmar, visioner eller erfarenheter från de goda familjerna över bord.

Ärkebiskop Martin Modéus håller i nyårsbönen.

Frågor om tro

I Söndagsintervjun fick ärkebiskopen också svara på en hel del frågor om tro, vetande och tvivel. Exempelvis om Bibelns sanningshalt.

Martin Modéus förklarade att många av berättelserna i Bibeln ser han som historiskt sanna, men inte alla.

– Det är inte viktigt att bita sig fast i sanningshalten i den enskilda berättelsen. Vi har inte den synen på Bibeln att varenda berättelse måste vara sann för att vi ska våga tro.

I vissa fall, menade ärkebiskopen, kan man se en berättelse som något symboliskt. Själv nämnde han att Gud skulle ha skapat världen på sju dagar kan ses som ett sådant exempel, där själva poängen är att Gud är skaparen men att det är underordnat exakt hur det gick till.

Vissa saker sanna

Men samtidigt går det inte att se allt i Bibeln som myter och sedelärande berättelser, utan som kristen måste man i vissa fall också tro på att det som står är sant.

– När vi kommer till de kristendomsbärande berättelserna, som döden på korset och uppståndelsen, då blir det viktigare och viktigare att de är historiskt sanna, säger Martin Modéus.

Men bortanför det går det att se lite olika på bibelberättelserna där ärkebiskopen menade att man till och med i olika skeenden i livet kan ha rätt att tolka det som står antingen som bokstavligt eller bildligt, lite beroende på hur man för stunden brottas med sin tro.

Fler artiklar för dig