Nyheter

Guldring med Kristusmotiv från 1400-talet funnen i Kalmar

“Spektakulärt fynd” vid arkeologisk utgrävning • ”Troligen har någon haft otur och tappat ringen för 500 år sedan”

Guldringen med den ristade figuren av Kristus dateras till början av 1400-talet, och antas ha burits av en kvinna. Den hör till en större grupp föremål som påträffats vid arkeologiska undersökningar i Kalmar, uppger Arkeologerna, som är en del av Statens historiska museer.

Utgrävningarna i Kalmar gjordes med anledning av att man just nu förnyar och bygger ut vatten- och avloppsledningar i den centrala delen av staden. Under de två år som undersökningarna pågått har resterna av hundratals byggnader, källare, gator, latriner och vardagsföremål påträffats, från åren 1250–1650.

Arkeologerna vid Statens historiska museer har grävt fram delar av ett 50-tal medeltida tomter, ett tiotal gator och delar av den gamla stadsmuren i Gamla stan. Totalt har man hittat över 30 000 föremål – inte minst spår efter Kalmarkriget 1611.

”Det är mycket ovanligt att sådana stora sammanhängande områden undersöks mitt inne i en stad och resultatet är över all förväntan”, skriver Arkeologerna i ett pressmeddelande.

En guldring med en inristad kristusfigur hittades under utgrävningar i Kalmar.

Två ”spektakulära fynd” gjordes strax innan grävningen nyligen avslutades, enligt Arkeologerna. Det handlar om en guldring med ett Kristusmotiv, och en så kallad alsengem, vilket är en liten infattningssten i glas som tros ha använts som pilgrimsamulett.

– Guldringen var i närmast nyskick med ett Kristusmotiv och hittades liksom alsengemen i sammanhang som vi tolkat som avfallslager. Troligen har någon haft otur och tappat ringen för 500 år sedan. Alsengemet är trasigt och kan ha kastats bort, säger Magnus Stibéus, projektledare på Arkeologerna, i pressmeddelandet.

Guldringen dateras till början av 1400-talet och antas på grund av sin storlek ha burits av en kvinna. Liknande ringar har tidigare hittats i Norra Finland, Östergötland och Uppland.

Den alsengem arkeologerna fann i Kalmar dateras till 1200–1300-talet och har tre inristade figurer.

Även rester av en runsten hör till de mer ovanliga fynden som arkeologerna grävt fram. Dessutom vittnar många spår om krigssituationer och hur Kalmarkriget svepte genom staden.

Fler artiklar för dig