Nyheter

Frikyrkans fastighetsbolag gör rekordvinst - har fem miljarder i kapital

Fastighetsbolaget Probitas AB – som ägs av Immanuelskyrkan i Stockholm – gjorde 2023 sitt bästa bokslut någonsin. Vd Samuel Borg är glad över de möjligheter intäkterna ger kyrkan, men ser också en risk med bolagets framgång.

Trots inflation och höga räntor lyckades Probitas göra sitt bästa resultat i fastighetsbolagets historia. En viktig del i framgången var försäljningen av en hotellfastighet, men även bortsett från den gjorde bolaget ett stort plusresultat. När det goda resultatet ska förklaras lyfter Samuel Borg också fram ett beslut som fattades i december 2021.

– Jag kände mig orolig för inflationen och vi bestämde oss för att binda 750 miljoner kronor i lån till låga räntor. Det visade sig bli ett otroligt viktigt och strategiskt beslut.

I dag har bolaget fastighetsvärden för drygt fem miljarder kronor. Annat var det när Samuel Borg för 14 år började som vd. Finanskrisen hade då slagit fullt ut mot Probitas som förlorade en miljon kronor – i veckan.

– Sedan dess har vi gjort en stor resa med vårt fastighetsbestånd och koncernens övriga bolag, och ökat våra värden med över tre miljarder, och kan nu lägga en budget på 80 miljoner kronor för i år.

På vilket sätt märks det att ni är en kyrkas fastighetsbolag?

– Det stora är att alla vinster går till församlingen, vilket gör att Immanuelskyrkan kan ha 40 anställda och ett stort diakonalt arbete, men även stötta missionsarbete i andra länder.

Du har sagt att med en grön kyrka som ägare så är miljö- och hållbarhetsperspektivet alltid närvarande. Hur märks det?

– Vi var till exempel det första hotellet i Stockholm med laddstolpar vid vårt hotell Birger Jarl. Vi installerade solceller förrförra året på Jarlahusets tak. Även om vi inte alltid är först ut, försöker vi göra så mycket vi kan.

Samuel Borg ser bolagets framgång som en garant för stabilitet och långsiktighet i församlingens arbete. Men han ser också att det kan finnas en risk med de stora intäkterna.

– Det är väl att det hämmar offrandet. När krisen kom 2008-2011 var det inte direkt så att människor tiofaldigade sitt offrande för att täcka de stora underskotten.

Ett litet orosmoln på den annars klarblå himlen är att hyresgästen Spotify nyligen beslutade sig för att lämna Jarlahuset.

– Det är ingen direkt fara, vi skrev ett tioårskontrakt 2018. Men på sikt behöver vi hitta någon annan hyresgäst till de 13 700 kvadratmeterna.

Lagern.

---

Fakta: Probitas AB

  • Äger och förvaltar fastigheter i Stockholms innerstad.
  • Namnet Probitas betyder hederlighet.
  • Bolagets uppgift är att skapa resurser för Immanuelkyrkans arbete.

---

Fler artiklar för dig