Nyheter

Våldsam man skadade poliser vid ny incident i kyrka

En utåtagerande man i 30-årsåldern skulle tas omhand: Gick till angrepp mot poliserna som larmades till den nattöppna kyrkan.

Två poliser skadades när de skulle ta hand om en våldsam man i den centralt belägna Stockholmskyrkan S:t Clara. Incidenten inträffade natten mellan måndag och tisdag när kyrkan höll öppet för gäster. Mannen greps och är misstänkt för grovt våld mot tjänsteman och grovt brott mot knivlagen.

I polisrapporten beskrivs hur polisen larmades till platsen där personalen försökte få en utåtagerande man i 30-årsåldern att lämna kyrkan. När den första patrullen var på plats och skulle kontrollera mannen gick han till angrepp och två poliser skadades. En av dem behövde föras till sjukhus med ambulans, men kunde lämna sjukhuset några timmar senare. Mannen som gått till attack greps senare när fler patruller anlände till kyrkan.

Hans Bratt Hernberg. Pressfoto, S:ta Clara

EFS-föreningens direktor Hans Bratt Hernberg vill inte gå närmare in på detaljer kring händelsen utan hänvisar till polisrapporten. Men han konstaterar att det här är den tredje incidenten de senaste veckorna: utöver nattens händelse har de haft ett hotärende, som han inte vill kommentera vidare, och en misshandel under en gudstjänst, som Dagen skrivit om.

– Det är människor som inte är i psykisk balans som är involverade i den här typen av incidenter. Det tillhör inte vanligheterna att så mycket händer på så kort tid, säger Hans Bratt Hernberg.

Utbildning för personal

Sedan tidigare är en utbildning för alla anställda och några volontärer inbokad kring hur man ska agera vid våldsamma situationer. I övrigt tycker Hans Bratt Hernberg att kyrkan har goda rutiner för att hantera den här typen av händelser. Som Dagen har skrivit om har S:ta Clara bland annat infört nolltolerans mot provokativt uppträdande.

– Vi har blivit tydligare med våra gränser och vi har otroligt duktig personal. Och så fort det sker något har vi debriefing för att stärka arbetslaget.

Hans Bratt Hernberg poängterar att kyrkan har kontakt med hundratals människor som lever i utsatthet och att det endast i undantagsfall uppstår problem. Att det trots allt varit en ökning av incidenter den senaste tiden tror han beror på att många har fått det tuffare.

– Vi märker att folk mår sämre nu än tidigare, det är färre som får hjälp. Det är så många som hamnar i kläm i dag och då blir det mer frustration och utåtagerande.

Han vill också skicka med en uppmaning till politiker att ta frågan om hemlöshet på allvar.

– Det behövs krafttag, och konkret behöver det bli fler lågtröskelbostäder. Vi är flera församlingar som är engagerade i den här frågan, och i det här läget behövs verkligen kyrkan.

---

Fakta: S:ta Clara kyrka

  • S:ta Clara kyrka är en kyrka som ligger mitt i Stockholm och har blivit känd för sitt omfattande sociala arbete.
  • Församlingen är en EFS-förening, som är en inomkyrklig rörelse inom Svenska kyrkan.

---

Fler artiklar för dig